Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) verilerine göre, Antalya'dan Rusya'ya 1-30 Aralık 2014 tarihleri arasında 36.4 milyon dolarlık ihracat yapılıdı, bu rakam 1-30 Aralık 2015 tarihleri arasında 21.6 milyon dolara düştü. Antalya'dan geçen ay Rusya'ya yapılan yaş meyve ihracatında ise gelişme oldu. Uçak düşürme krizi ardından birçok sektör ve üründe Türkiye'den Rusya'ya yapılan ihracat oranı ciddi düzeyde düşerken, 1-30 Aralık verilerine göre meyve ihracatı, 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 46.8 oranında yükseldi. 2014 yılı aynı dönemde 5.8 milyon dolarlık meyve ihracatı yapılan Rusya'ya, geçen yılın aynı döneminde 8.5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Aralık ayında yaş sebze ihracatı ise, yüzde 49.2 oranında geriledi. 2014'ün Aralık ayında 15.4 milyon dolarlık yaş sebze ihracatı yapan Rusya, geçen Aralık ayında 7.8 milyon dolarlık ürün ihraç etti. BAİB verilerine göre, Rusya'ya 1 Ocak- 30 Aralık 2015 tarihleri arasında toplam 271 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 2014'te 345 milyon dolar olan bu rakam yüzde 21.3 oranında geriledi.
BAİB verilerine göre uçağın düşürüldüğü 25 Kasım sonrasında gümrük kapılarında Türk TIR'ları ve gemilerine uygulanan kısıtlama nedeniyle binlerce ton ürün çürüdüğü için çöpe giderken, tansiyonun en yüksek olduğu 1-7 Aralık tarihlerinde yaş meyve sebze ihracatı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 52 oranında düştü.
MEYVEDE STOK YAPTILAR
BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, 1 Ocak 2016'dan itibaren Türk ürünlerine ithalat yasağı uygulandığı için firmaların ve ithalatçıların yaş meyve sebze gruplarında stok yapmak istediğini ve aralık ayı artışlarının buna bağlı olduğunu söyledi. Aralık ayındaki artışın bundan sonraki projeksiyonu net göstermeyeceğini dile getiren Hakkı Bahar, "Biraz daha karaborsa ticareti yapmak için sanırım böyle bir artış oldu. Meyve grubunda narenciye ürünleri, limon, mandalina, portakal, hepsinde artış yaşandı" dedi.
"VATANDAŞLARINI DA CEZALANDIRIYOR"
Özellikle domateste 1 hafta- 10 günlük stokların çok önemli anlam ifade ettiğine dikkat çeken Bahar, şöyle konuştu: "1 liraya aldığınız ürünü 6 liraya sattığınızı düşünün. Domatesi başka nereden ithal edecek? Avrupa zaten yasaklı, Türkiye de kapattı, nereden ithal edecek? Zaten Rusya'daki market satışlarında yaş meyve sebze fiyatları müthiş artmış durumda. Bu onların enflasyonunu da olumsuz etkileyen bir durum. Rusya, Türkiye'yi cezalandırırken veya herhangi bir yaptırım uygularken aslında kendi vatandaşlarını da cezalandırıyor. Dolar, 70 rublenin üzerine çıktı. Rus ekonomisinin uzun vadede böyle bir sıkıntıyı karşılayabileceğini düşünmüyorum. Her türlü yaptırım ülkenin kendisini de vuruyor."