Gelişen tıp teknolojisiyle birlikte sağlık sektörü de oldukça hızlı bir şekilde büyümeye başladı. Günümüzde özel hastanelerinde sayısının artması ve sağlık turizminin gelişmesi, başarılı sağlık yöneticileri ihtiyacını da ortaya çıkardı. Bu ihtiyacın gederek artması ise üniversitelerde de Sağlık İşletmeciliği bölümlerinin açılmasını sağladı. Geleceğin en önemli meslek dalları arasında yer alan sağlık yöneticiliği hakkında bilgi veren Özel Göz Hastaneleri ve Merkezleri Derneği Başkan Yardımcısı Pelin Yılık, daha önce birkaç üniversite böyle bir bölüm olduğunu ancak, mesleğin öneminin artmasıyla birçok üniversitenin Sağlık İşletmeciliği bölümümü açtığını söyledi.
"BİR ÇOK ALANDA EĞİTİM ALMALARI GEREKİYOR”
Üniversitelerde lisansüstü eğitim düzeyinde sağlık işletmeciliği bölümlerini açmasının sektöre de fayda sağladığına dikkat çeken Yılık, “Yüksek Öğretim Kurulu verilerini incelediğimiz zaman 2015-2016 yılları arasında yeni açılan toplam 272 bölümden 31 tanesi ’Sağlık Yöneticiliği’ bölümü. 2015 yılında toplam 5 adet Sağlık Yöneticiliği Bölümü açılmışken, 2016 yılına geldiğimizde bu rakam 26 adettir. Bölümlerde verilen ders içeriklerinin son derece geniş ve nitelikli. Sağlık yöneticiliği mesleğini seçenlerin, epidemiyoloji, anatomi, finans yönetimi, insan kaynakları yönetimi, halkla ilişkiler, sağlık hukuku, hizmet pazarlaması, lojistik ve tedarik yönetimi gibi alanlarda da eğitim alarak kendilerini geliştirmeleri de gerektirmektedir” dedi.
“SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞMESİ MESLEĞİN ÖNEMİ ARTIRDI”
Başarılı bir sağlık yöneticisi olunabilmesi için tavsiyeler veren Yılık, “Yeni teknolojilerin ortaya çıkması ve özellikle sağlık turizminin öneminin artması, sağlık yöneticilerinin de kendilerini günümüz koşullarına hazır getirmeleri ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Bu nedenle sağlık yöneticilerinin başarılı olabilmeleri için ileriyi gören, analizci, içinde bulunduğu sektörü doğru değerlendiren bir bakış açısına sahip olmaları şart” diye konuştu.
(İHA)