Yüzbinlerce sağlık çalışanı toplu sözleşmeye kilitlendi. Sağlıkçıya erken emeklilik yolunu açacak yıpranma payı verilmesi, ek ödemelerin emekliliğe yansıması, nöbet ücretinin artırılması masada.
Yıpranma payı konusunda çalışmaların geldiği nokta toplu sözleşmede ele alınacak, yasal düzenlemenin bir an önce yapılması görüşülecek. Sağlık-Sen; ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, nöbet ücretlerinin artırılması, döner sermaye ve sabit ek ödemelerin artırılması, vekil ebe hemşireler, kamu görevlisi olmayan aile sağlığı merkezi çalışanları ve 4/C'lilere kadro gibi konuları da masaya taşıyacak.
Sağlık-Sen, aile hekimlerine getirilen nöbet konusunu da gündeme getirecek ve mecburi nöbet uygulamasından vazgeçilmesini isteyecek. İşte bazı talepler: Dağıtılabilir döner sermaye hesabında hazine hissesi oranı yüzde 15'ten yüzde 1'e düşürülsün. Pratisyen tabip, diş tabibi ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde çalışan hekimlerin döner sermaye katsayısı artsın. Sabit ek ödeme oranları 20 puan artırılsın. Sabit ek ödemeler gelir vergisinden muaf olsun. Üniversite hastanelerinde çalışanların döner sermaye katsayıları artırılsın. Adli Tıp Kurumu çalışanlarının ek ödeme tavan katsayıları artırılsın. Hekimlerin mecburi hizmet süreleri kısaltılsın. Gece nöbeti ücretleri yüzde 20 artırımlı ödensin. Askeri sağlık tesislerinde çalışanlara sağlık hizmeti tazminatı verilsin. Ücretsiz kreş sağlansın. Yemek servisi bulunmayan yerlerdeki personele ve 112'lere nakdi yemek yardımı yapılsın.
'SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO'
MEMUR-SEN Genel Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, çok sayıda taleple toplu sözleşme masasına oturacaklarını söyledi. Memiş, şöyle konuştu: "Yıpranma payının sözünü aldık, sırada yasal düzenlemesinin yapılması var. Taleplerimiz arasında ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, performans sisteminin değiştirilmesi, döner sermaye ve sabit ek ödemelerin artırılması, nöbet ücretlerinin yükseltilmesi, sözleşmeli bütün arkadaşlarımızın kadroya alınması bulunuyor."