USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Samsun’da gübrelere denetleme

Samsun il tarım ve orman müdürü ibrahim sağlam, "samsun'da bulunan 52 adet dağıtıcı ve 7 adet üretici firmadan olmak üzere toplam 61 adet dna barkod numunesi alınarak analize gönderilmiş olup denetimler devam etmektedir. Gübrelerin paketlenme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanması gübre takip sistemi üzerinden yapılmaktadır" dedi.

Samsun’da gübrelere denetleme
13-11-2023 16:04
Google News

SAMSUN (İHA) – Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Samsun’da bulunan 52 adet dağıtıcı ve 7 adet üretici firmadan olmak üzere toplam 61 adet DNA Barkod numunesi alınarak analize gönderilmiş olup denetimler devam etmektedir. Gübrelerin paketlenme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanması Gübre Takip Sistemi üzerinden yapılmaktadır" dedi.


Tarım ve Orman Bakanlığınca kurulan Gübre Takip Sistemi (GTS) ile el yapımı patlayıcılarla mücadele, taklit, tağşiş, sahte ve merdiven altı üretimin engellenerek haksız rekabetin önüne geçilmesi ve çiftçiler ile mevzuatlara uygun gübre üreterek piyasaya arz eden gübre üreticisinin korunması amaçlanıyor. Bu çerçevede GTS üretimden son kullanıcıya kadar bütün tedarik zincirinin izlenebilirliğini ve takibini sağlamak amacıyla 2018 yılından itibaren kullanılıyor. Bu sayede çiftçileri gübre bayilerinden T.C. kimlik numaraları ile gübrelerini alabiliyor. Bu uygulama ile gübrelerin içeriğine işaretleyici DNA Barkod uygulanarak ve gübre ambalajına karekod (DNA Bandrol) yapıştırılarak GTS’ye kaydı yapılıyor ve izleniyor. Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi çerçevesinde, 81 ildeki bakanlığa bağlı gübre denetçileri tarafından denetimler yapılıyor. Bakanlığın yaptığı İllere göre denetim planında, Samsun’da 23 – 31 ekim tarihlerinde denetimler başladı. Yapılan denetimlerde numuneler alınmaktadır. DNA Barkod ve izlenebilirliğinin kontrolünün hızlı ve etkili bir şekilde yapılması amacıyla üretim yerlerinde ve gübre bayilerinde alınan numunelerin DSPN cihazıyla analizleri yapılmaya başladı. "61 adet DNA Barkod numunesi alınarak analize gönderildi"


Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "GTS uygulamasında, özellikle gübrelerin içeriğine uygulanan DNA barkodunun analiz edilerek son kullanıcısına ulaşılabilmesi, el yapımı patlayıcı imalinde kullanılan gübreleri amacı dışında kullananların belirlenerek cezalandırılmasında önemli rol oynamaktadır. İlimizdeki 17 ilçede bulunan dağıtıcı ve üretici firmalardan DNA Barkod numunesi alım işlemine, 23 Ekim tarihinde GTS’den görevli iki teknik personelle başlanmıştır. İlimizde bulunan, 52 adet dağıtıcı ve 7 adet üretici firmadan olmak üzere toplam 61 adet DNA Barkod numunesi alınarak analize gönderilmiş olup denetimler devam etmektedir. Gübrelerin paketlenme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanması GTS üzerinden yapılmaktadır. Bu çerçevede, Samsun genelinde faaliyet gösteren, gübre dağıtıcı belgesi bulunan iş yerlerinin denetimi aralıksız devam etmektedir. Denetimlerde etiket kontrolü, DNA barkod testleri yapılıp, içerik analizi ve DNA barkod/bandrol tespiti için gübre numuneleri alınmakta ve çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. GTS sayesinde sağlıklı veri oluşturulmakta, Tarım politikalarının sürdürülebilirliğine katkı sağlanmakta, çiftçilerimiz bürokratik işlemlere gerek kalmadan sadece kimlik numarasıyla bayilerden gübrelerini alabilmektedir. Ayrıca piyasaya nitratlı gübre arz eden üretici ve ithalatçı firmaların paketleme ünitelerine yüklenici firma tarafından sistem ücretsiz olarak kurulmaktadır" diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ