Avrupa Birliği artan terör olayları ve mülteci akınına karşı Schengen anlaşmasını askıya almayı tartışıyor. Fransa hükümetine bağlı France Strategie isimli analiz kurumunun yaptığı bir çalışmaya göre Schengen’in kaldırılması ve sınır kontrollerinin sıkılaşması durumunda Avrupa’nın kaybı 100 milyar euro olacak.
Sadece Fransa’nın yıllık büyümesinin anlaşmanın iptalinden dolayı yüzde 0.8 oranında düşeceği ifade ediliyor.
1995 yılında yürürlüğe giren Schengen Anlaşması 26 AB üyesi ülke arasında serbest dolaşımı içeriyor.
Almanya geçen sene en çok mülteci kabul eden ülkelerden biri oldu. Ülkede 1.1 milyon mülteci bulunuyor. Fakat artan terör olaylarından sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel de ‘açık kapı’ politikasından vazgeçerek ülkedeki sınır güvenliğini artırdı.
Ülkeler arasında yeni yüksek güvenlikli sınırların inşa edilmesinin de Schengen’den çıkış sürecinde yüksek bir maliyet getireceği hesaplanıyor.
YENİ PASAPORTLAR GELİYOR
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları da ekim ayında AB üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilecek. Vizesiz seyahat için yeni pasaportların basımına mart ayında başlanacak. Bu pasaportlarda kişinin parmak izi bilgileri de bulunacak.
72 ŞART VAR
Türkiye’nin AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilmesi için 72 şartı yerine getirmesi bekleniyor. Türkiye AB’yle imzaladığı geri kabul anlaşması sonucu kıtadaki mültecilerin bir kısmını geri alacak.