USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Şeffaf diş teli nedir?

Diş teli tedavisi dişlerdeki eğrilikleri, ayrıklıkları, yani dişlerdeki konum bozukluklarını belirli bir süreç içerisinde düzelten bir tedavidir. Günümüzde diş telinin birçok çeşidi çıkmıştır. Onlardan en fazla merak edilen ise şeffaf diş teli.

Şeffaf diş teli nedir?
04-08-2017 00:32
Google News

Metal braketler her ne kadar dişleri istenilen düzeyde düzeltse de estetik açıdan kötü görünmesi kullanım alanını daraltıyordu…  Özellikle dış görünüşün önemli olduğu konumda olan insanlar diş teli tedavisi göremiyordu. Bu sebeple araştırmacılar metal braketlerle aynı sonucu doğuracak ve estetik açıdan daha az belirgin sistemler araştırmaya başladı. Şeffaf diş teli de böyle gündeme geldi. 

Görünmez diş teli çeşitleri

Günümüzde 3 çeşit görünmez diş teli vardır:
-Lingual ortodonti
-Şeffaf plak
-Şeffaf braket

Lingual ortodonti

Lingual ortodonti; diş telinin dişlerin dış tarafına değil de, dile bakan iç tarafına yapıştırılmasıyla yapılan ortodonti tedavisidir. Diş teli, dişlerin iç tarafında olduğu için dışarıdan bakıldığında hiçbir şey görünmez.

Bu durum lingual ortodontinin en büyük avantajıdır. Bununla birlikte lingual ortodontinin dezavantajları da vardır:
-Dilde ciddi anlamda rahatız edici yaralar oluşturabilir ve yaşam konforunu düşürür.
-Tedavi süresini uzatabilir. Örneğin normal diş telleri ile bir senede bitecek vaka, lingual ortodonti ile 1,5 yılda biter. 
-Normal diş tellerinden yaklaşık 3 kat pahalıdır.

Lingual ortodonti ilk çıktığı yıllarda büyük ilgi görmesine rağmen şeffaf plak tedavisinin uygulanmaya başlamasından sonra avantajını yitirmiştir.
 
Şeffaf Plak

Şeffaf plak tedavisi; şeffaf diş teli sistemleri içerisinde en az belli olanı ve en konforlusudur. En büyük avantajı takılıp çıkarılabiliyor olmasıdır. Normal diş teli tedavisinde yemek yerken yiyecekler dişlerinizin arasına kaçar ve temizlik sıkıntı yaratabilir. Şeffaf plak tedavisinde ise plaklarınızı çıkartıp ağzınızda hiçbir şey yokken rahat rahat yemeğinizi yiyebilirsiniz. Şeffaf plaklar adından da anlaşıldığı gibi dışarıdan bakıldığında hiç belli olmaz. 

Şeffaf plağın dezavantajları:

Şeffaf plak tedavisinin dezavantajları ise; her bozukluğu düzeltememesidir, kullanım alanı sınırlıdır. Dişleri düzeltme hızı ve başarısı hastaların plaklarını günlük takma miktarlarına bağlıdır. Şeffaf plak tedavisinde en sık karşılaşılan sorun budur. Plakların günde en az 20 saat kullanılması gerekir. Normal diş telleri dişlere yapışık olduğu için böyle bir durum yoktur. Diş tellerinin takıldığı günden itibaren dişlerde düzelme başlar.
 
Şeffaf plak teli dişleri düzeltir mi?

Dişlerdeki konum bozukluğunun düzeltilmesi için dişlere hareket verecek ortodontik kuvvetin oluşturulması gerekir. Bu kuvvet oluşturulduktan sonra dişler düzelmeye başlar. Bu kuvvetin hangi sistem tarafından oluşturulduğunun bir önemi yoktur. 

Şeffaf plak nasıl kullanılır?

Genellikle 2 haftada bir yeni plağa geçilerek tedaviye devam edilir. Yalnız bazı plaklar 1 hafta kadar bazıları ise 3 hafta kadar kullanılabilir. Bu sebeple bir sonraki plağınıza ne zaman geçeceğinize doktorunuz karar vermelidir.

Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürer?

Şeffaf plak tedavisinin ne kadar süreceği; dişlerdeki bozukluğun miktarına ve  şeffaf plakların gün içerisinde ne kadar takıldığına bağlık olarak değişir.
 
Şeffaf Braket

Bu sistemde dişlerin üzerine yapıştırılan braketler metal değil şeffaftır. Şeffaf braketler metal diş tellerine göre çok daha az belli olur. Şeffaf diş telleri arasında en çok kullanılan yöntem şeffaf braketlerdir. Piyasada şeffaf braket olarak kullanılabilecek 3 çeşit braket vardır. Bunlar; sert plastik braketler, seramik braketler, safir braketlerdir. 

Şeffaf diş teli ne kadar?

Diş teli tedavisinin fiyat aralığı ortalama 1.500-5.000 tl arasında değişmekle birlikte, net fiyat için diş doktoruna başvurmak gerekir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ