Müzekker SUBAŞI/BURSA.COM
Bursa.com’da yayınlanan ve Bursa’nın önde gelenleriyle Bursa’ya dair konuların gündeme getirildiği Bursa’nın Öncüleri programının bu haftaki konuğu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ydi. Recep Altepe kırsal kalkınmanın bir şehrin gelişip büyümesi için çok önemli olduğunu belirterek, “Türkiye Avrupa’nın tarımsal alanda genişleyen en önemli ülkesi. Tarımda Avrupanın birincisi dünya genelinde ise yedinci sıradayız. Türkiye’nin son yıllardaki bu atılımın da Bursa’nın da payı çok büyük. Tarım kesimi kendi kendine yetmeye çalışan bir kesimden oluşuyor. Sıkıntılı olan bu kesimin gelir seviyesi de düşük. Kırsal alanlardaki yetiştirilen tarım ürünlerini daha çok ucuz ürünlerden oluşuyor. Kırsal alanda yaşayan kesim kentsel bölgelere göç ediyor. Vatandaşlar hem kendileri daha çok para kazanacaklarını düşündükleri için hem de çocuklarının daha iyi bir eğitim alacaklarını düşündükleri için şehre göç ediyor. Şehir yaşamında her şey daha kolay. Şehirde vakit geçirebileceğiniz sosyal aktivitelerde bulunabileceğiniz alanlar çok daha fazla. Sinema, tiyatro ve benzeri aktivitelerin özellikle bu konuda vatandaşları cezbediyor. Özellikler kırsal kesimlerde yaşayan genç nüfus büyük şehirlerin cazibesine kapılarak büyük kentlere göç ediyor. Bu sadece Bursa’nın değil tüm Türkiye’nin ortak sorunu. Türkiye’nin her bölgesinde şehir merkezlerine çok büyük bir göç var. Anadolu’da birçok ilin merkezlerinde olan nüfus hızla artıyor. Sanayinin olduğu her yer gün geçtikçe kalabalıklaşıyor.
GÖÇ ÇOK FAZLA
“Bursa’da dağ yöremizde bulunan bölgelerimizden çok fazla göç var. Biz büyükşehir olarak bu konunun ciddiyetinin farkındayız. Bu bölgeler büyükşehire bağlanmadan önce zaten biz gerekli çalışmaların taslaklarını oluşturmuştuk. Pilot bölge olarak seçtiğimiz bu bölgelerde büyükşehir olarak sorunlarının üzerine eğilmeye çalışmalara devam ediyoruz. Yaptığımız çalışmaların sonucunda dağ yörelerinin en büyük sıkıntılarının alt yapı olduğunu belirledik. Altyapıda yaşanan sıkıntıları yöre yöre tek tek belirledik Hangi bölgenin neye ihtiyacı oluğunu belirledikten sonra hizmet götürerek mağduriyetlerini giderdik. Bunun dışında kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın en büyük geçim kaynaklarında biri olan büyük baş hayvancılık konusunda araştırmalarda bulunduk. Çeşitli bölgelerde açtığımız tesisler ile büyük baş hayvancılık uğraşan vatandaşlarımıza hizmetler vermeye başladık. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın hayvanlarından elde ettikleri sütü işleyebilmek tesisler kurarak onları teşvik ediyoruz”
TARİHE SAHİP ÇIKIYORUZ
Dağ bölgesinde bulunan yerleşim bölgelerindeki eski ve tarihi binaları restore ediyoruz. Bu yolla tarihsel geçmişi çok zengin olan dağ bölgelerimizdeki sosyal yaşantıyı yeniden canlandırmaya çalışıyoruz. Bir çok bölgede unutulmaya yüz tutmuş ama kırsal yaşamın önemini anlatan tarihi binaları tek tek belirleyerek restore ettik. Kırsal yaşamanın kültürel zenginliklerini yaşatan etkinlikleri yeniden canlandırmak için çeşitli aktiviteler düzenledik. Mesela kırsal bölgelerde çok önemli olan ve vatandaşları bit araya getiren köy kahvelerini hak ettikleri değerleri verdik. Bir çok köyümüzde bulunan meydanları ve tarihi köy kahvelerini aslına uygun olarak onararak eksiklerini tamamladık. Kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın bir araya gelerek sosyalleştiği meydanları ve köy kahvelerini canlandırdık.
ULAŞIM ÇOK ÖNEMLİ
Büyükşehirin sınırları günden güne büyüdü büyüdükçe de sorunları arttı. Büyükşehire bağlanan mahalle statüsündeki köylerimizin en büyük sorunlarının başında ulaşım geliyordu. Biliyorsunuz yol medeniyetin göstergesidir. Bu köylerimize ulaşmak için ana yolları elden geçirdik. Bozulmuş ve tahrip olmuş yolların tamirini yaptık. Hiç yolu olmayan yolara en iyi yolları yaptık. Bu şekilde bu bölgelerdeki ekonominin canlanmasını sağladık . Örneğin yaptığımız bu yollarla şehirde yaşayan vatandaşlarımızın günü birlik kırsal bölgelere çıkarak vakit geçirmelerini sağladık bu şekilde ekonomi canlandı.Biz bu köylerin adının mahalle olarak değişmesiyle köy olmaktan çıkmayacaklarını biliyoruz. Bu köylerimize hizmetin en iyisini götürmek için ulaşımında ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Altyapıdan kanalizasyona kadar yaşanan sorunların büyük ölçüde bitirdik. Buralarda gençlerin spor yapabileceği alanlar yeni spor kompleksleri açtık”
SORUNA GÖRE ÇÖZÜM GETİRDİK
Dağ yöresindeki bölgelere hizmet götürürken hangi bölgede ön plana çıkan ne bunu çok iyi araştırdık. Mesela tarımcılıkla uğraşan bölgelerimize tohumundan ilaçlama ihtiyaçlarını göre hizmet verirken, hayvancılıkla uğraşan bölgelerimize yem yardımı hayvanlarının kalabileceği barınaklarını yapmaları için malzeme yardımı yapıyoruz. Bu şekilde kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlarımız teşvik ederek, şehre göç etmemelerini amaçlıyoruz. Bursa’nın en önemli üretimlerinden biri olan zeytin yetiştiriciliğine de belediye olarak gereken desteği vermeye devam edeceğiz. Özellikle gemlik, İznik ve Yenişehir gibi adı zeytinle özleşmiş ilçelerimizde zeytin üreticilerine yönelik desteğimiz devam edecek. Bursa zeytinini tüm dünyaya tanıtımı için bugüne kadar yaptığımız çalışmalara yenilerini ekleyeceğiz. Bursa’nın simgesi haline gelen siyah incir ve dünyaca ünlü şeftalimizi dünya pazarında isim yaptı. Bunlara yenilerini eklemek için daha da fazla çalıaşacağız”
BURSA'NIN GELECEĞİ TURİZM
"Bursa hem yerli hem de yabancı turitlerin gözdesi. Büyükşehir belediyesi olarak biz bu konuda üzerimize düşen, yapıyoruz yapmaya deavm edeceğiz. Bursa Uludağ' ı ile tarihi ve kültürü ile tam bir turizm kenti. Bu konuda hep birlikte el birliği ile elimizden geleni yaparak dünya standartlrında tesisler açarak turistleri Bursa'ya çekmeliyiz. Bu konuda tüm resmi kurumlarla ve sivil toplum örgütleri ile sürekli temas halindeyiz. hep birlkşte kazanmak için elimizden geleni yapmalıyız. Bo kunuda gerekli çalışmaları yaparsak Bursa kazanır.Bursa’daki yaylalar ve dağ ilçeleri turizmle hayat bulacak. İzmir-İstanbul arasını 3.5 saate, Körfez geçişini 60 dakikadan 6 dakikaya düşürecek olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesi ile birlikte İstanbullular nefes almak için Bursa'ya akın edecek. Yaylalarımız, köylerimiz, dağ yörelerimiz işte o zaman değer kazanacak. İstanbul'dan insanlar kalkıp hafta sonu için Ayvalık’a gidiyor. Ama açılacak köprüyle 1 saate artık Bursa’da olacaklar. Onun haricinde özellikle körfez ülkeleri Bursa’ya çok büyük ilgi duyuyor. Herkes Bursa’nın yeşiline hayran kalıyor. İnşallah bu bölgede bunları değerlendiririz. Boş olan yaylalara insanlar gidip kalıyor. Boş arazide kalan inşaların bulunduğu alanda termal kaplıcaları bulunuyorsa, oraya yatırım yapıldığı zaman yakın çevredeki konaklama mekanları yetmeyecek. Ketenli Yaylası, Koca Yayla ve Gököz Yaylası’na kadar bütün yaylalarımız bugüne kadar değerlendirilemedi. Bu yaylalar sadece bir mevsim değil, 12 ay boyunca ziyaretin gerçekleştirileceği bölgeler. Oradaki suyun güzelliği, yeşillik ve temiz hava herkesin arayıp da bulamadığı özellikler. Buralara yapılacak tesislerin çok büyük derecede ilgi göreceğini düşünüyoruz”