Anadolu kaplanı modelinde sahip olduğu orta ve küçük ölçekli işletmelerle Türkiye’de rol model olan Çorum’da, yatırımcıların yeni gözdesi elma üretimi oldu. Dedelerinden öğrendikleri elma üretimi geleneğini bilimsel verilerle destekleyerek kurdukları 90 dekarlık bodur meyve bahçesi ve Organize Sanayi Bölgesi’ne inşa edilen 6 bin tonluk soğuk hava deposu ile meyvecilik sektörüne adım atan Mustafa ve Ali Ilıca kardeşler, kurdukları Saraylım Tarım ile yurt dışına da elma ihraç etmeye başladı. Elma çeşitlerinde Ortadoğu ülkeleri pink leydi gibi kırmızı, Avrupa ülkeleri ise golden delicious türü sarı elmaları tercih ediyor.
7 milyon TL’ye mal olan her iki yatırımla birlikte ilde sektörün gelişmesi açısından lokomotif görevi üstlenmeyi dile getiren Ilıca kardeşler, elmanın yanı sıra Avrupa ülkelerinde son yıllarda yaygınlaşan meyve cipsleri ve kurusu üretimini planlıyor.
Saraylım Tarım Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ilıca, 90 dekar üzerine kurulu olan elma bahçelerinde tam bodur kapama sistem meyvecilik yaptıklarını belirterek, Çorum’un en büyük ve modern bahçesine sahip olduklarını söyledi. Bahçede gransimit, pink leydi, fuji, redcif gibi pazar sorunu olmayan çeşitleri yetiştirdiklerini dile getiren Ilıca, yıllık 500 ton elma üretimi yaptıklarını kaydetti.
"DEDEDEN KALAN MİRASI BİLİMSEL VERİLERLE DESTEKLEDİK"
Elma üretimini dededen miras olduğunu anlatan Ilıca, “Dedemin küçük bir bahçesi vardı. Her yıl hobi amaçlı elmalar üretirdi. Bu elmaları komşularla paylaşırdı. Dedem rahmetli olduktan sonra dedemizden gelen meyve dağıtma geleneğini devam ettirmek istedik. Bunun arayışı içerisine girdik ve bu bahçeyi o şekliyle kurmaya başladık. Burada arpa ve buğdaydan başka bir ürün yetişmiyordu. Bu bahçe dedemizden kalan geleneği devam ettirme düşüncesinden doğdu.
Dedemizden gelen geleneği devam ettirirken dededen kalma yöntemlerle gitmiyoruz. Bilimsel verilerden yola çıkarak üretimimizi yapıyoruz” dedi.
Meyve yetiştiriciliği konusunda alanında uzman kişilerden danışmanlık hizmeti aldıklarını ve bilimsel veriler ve yöntemler ışığında üretim yaptıklarını anlatan Ilıca, kaliteyi yakalamalarındaki en büyük etkenlerden birisinin de Çorum’un meyveciliğe son derece elverişli olmasından kaynaklandığına dikkat çekti. Gece ile gündüz arasındaki ısı farkının çok yüksek olduğunu söyleyen Ilıca, bu faktörün meyvenin renkli ve çıtır olmasını sağlarken aromasını da güzelleştirdiğini belirtti.
Çorum’un geleceğin meyve şehri olacağını kaydeden Ilıca, “Çorum’da meyveciliğin bu sektörün gelişmesi açısından lokomotif görevi almak ve meyveciliğin son derece yayınlaşmasını istiyoruz. Farklı üniversitelerden bilim adamları bahçemizi gezmeye geliyorlar. Meyve florasını gördüklerinde hayretler içerisinde kalıyorlar. Çorum gelecekte meyve şehri olacaktır.” diye konuştu.
Üretilen elmaların sağlıklı ortamlarda muhafaza edilmesi için Organize Sanayi Bölgesi’ne 5 milyon lira harcama yaparak 6 bin tonluk soğuk hava deposu ve paketleme tesisi kurduklarını hatırlatan Ilıca, “Toplanan elmalarının muhafazası için bir tesise ihtiyacımız vardı. Soğuk hava deposu yapmaya karar verdik. Çorum Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl koordinatörlüğüne müracaatta bulunduk. TKDK’nın destekleriyle kontrol atmosferli ve dinamik kontrol atmosferli soğuk hava depolarımızı yaptık. Dinamik kontrol atmosferli depomuz Çorum’da bir ilktir. Burayı son teknoloji ile donattık. Şuanda Türkiye’deki en modern depo bizde. Bu depoda hiçbir kimyasal kullanmıyoruz. Meyvenin salgılamış olduğu etileni baskı altında tutuyoruz. Dinamik kontrol atmosferli depomuza koyduğumuz ürünlere 12 ay garanti veriyoruz. Kendi doğal ortamında meyveleri bekletiyoruz. Kalıntı bırakan ilaçlar kullanmıyoruz. İnsanlar başkalarının sağlığı yerine cebinin sağlığını ön plana çıkarıyor. Eğer Avrupa Birliği, Rusya kendi vatandaşlarının sağlığını düşünerek sınırlamalar koyduysa yabancıların canı bizim vatandaşlarımızın canından daha mı kıymetli. Eğer bu iş Avrupa’da yasaksa bizde kullanmayız. İnsanları doğal ve sağlıklı beslenmelerini istiyoruz. Dedemizden almış olduğumuz bayrağı en ileriye taşımak istiyoruz. Klasik dönemlerle tarım yapma dönemi artık geçti. Biz bu işe gönlümüzü koyduk. Yüreğimizi açtık. Bu depo tüm bölgeye hitap edecek. Depomuz 14 bin tona ulaştığında burayı entegre tesis haline getirerek markalaşacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.
"İNSANLARA MEYVE YEDİRECEĞİZ"
Türkiye’de Amasya’nın elmasıyla meşhur olmasına Amasya’nın elmacılıkta adının kaldığını söyleyen Ilıca, “Amasya bölgesi meyvecilik, elmacılıktan ziyade kiraz ve şeftaliye yöneldiler. Amasya’da artık eskisi gibi elmacılık yapılmıyor. Amasya’nın elmacılıkta adı kaldı. Bu alanda Tokat bölgesinde meyvecilik daha da gelişti. Bu işi bilenler, meyvecilikte geleceği görenler büyük firmaların hepsi bu sektöre yatırım yapıyorlar. Bizim pazarlamada sorunumuz yok. Yurt içerisinde Karadeniz bölgesine Ankara, Samsun, Bursa, İstanbul’a meyve gönderiyoruz. Ortadoğu ülkeleri kırmızı elmayı daha çok tercih ediyor. Türk Cumhuriyetleriyle bağlantılarımız var. Türk Cumhuriyetlerine meyve gönderiyoruz. Pazarlamada sorun yaşamıyoruz. Avrupa Golden elmayı tercih ediyor. Tatlı elma olarak fujiler satılıyor. Avrupa’nın en pahalı elması pink leydi. Bizde yetiştiriyoruz.
Şuan ki hedefimiz bahçemizi 2 bin dekara çıkarmak. Bunun için yer arayışlarımız devam ediyor. Bu yıl 60 dekar daha bahçemizi büyüteceğiz. önümüzdeki yıllarda yatırım planlarımız içerisinde meyve cipsleri ve kurusu üretimi var. Bu meyve cipsleri ve meyve kurutmaları Avrupa’da son derece yaygın. Bugün okullarımızda cips türü ürünler yasaklandığı için bu tür meyve cipsleri ve kuruları okulların kantinlerinde satışı serbest. Büyük bir pazar payı var. İnsanlara bir şekilde meyveyi yedireceğiz.
AY YILDIZ VE KALP LOGOLU ELMALAR BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR
Sektörde yeni bir pazarlama yöntemi geliştiren Saraylım Tarım, ürettiği ay yıldız, kalp ve kamu kurum ve kuruluşlarının logolarının bulunduğu elmalar yoğun ilgi görüyor..
İnsanların istekleri doğrultusunda farklı bir şey oluşsun ve albenisi olsun düşüncesiyle meyveler üzerinde logolar yapmaya başladıklarını anlatan Ilıca, “Bu işe gönlümüzü koyduk kalp desenleri yaptık. Kırmızıyı gördük ay yıldızımızı elmalara desen yaptık. İnsanlar güzel olan şeyleri dostlarıyla paylaşmak isterler. Bizde bu güzellikleri paylaşmak istedik. Meyveler olgunlaşma sürecini tamamladığında stickirlar hazırlattık. Bunları meyveler üzerine yapıştırdık. Bunların altına güneş geçmediği için bu motifler ortaya çıktı. Önümüzdeki yıllarda bu desenlerimizi, motiflerimizi daha da artırmayı düşünüyoruz. Kişilere özel elma yetiştirmeyi düşünüyoruz. İster kendi adını, ister çocuklarının adını yazdırsın isterse eşinin adını yazdırsın evlenme yıl dönümünde eşine hediye etsin” diye konuştu.