Acil Servis Doktoru Demirhan Aslan, güneşten korunmanın pratik yollarını anlattı. Genellikle alt ekstremiteler veya karında görülen kas ağrıları olan sıcak kramplarına aşırı terleme ve buna bağlı tuz kayıpların sebep olduğunu belirten Dr. Demirhan Aslan, “Bu kramplar, genelde fiziki durumu iyi olan kişilerin sıcak ve nemli havada iş veya egzersiz yapmaları sonucu görülüyor. Kişi aşırı terleme sebebiyle su ve tuz kaybediyor. Su içtiğinde su kaybı yerine konurken, tuz kaybı yerine konulmadığından hiponatremi gelişiyor ve kramplar meydana geliyor. Sıcak krampı tedavi edilmediğinde, sıcak bitkinliğine dönüşüyor. Parmaklarda, kollarda, bacaklarda ve karın kaslarında kasılmalar; kramp tarzı ağrılar görülüyor. Kişinin şuuru açık olmakla birlikte, bulantı, kan basıncında düşme, hızlı nabız, normal vücut ısısı, terleme sebebiyle nemli ve soluk bir cilt de belirtiler arasında yer alıyor” dedi.
Sıcak sebebiyle krampları olan kişinin önce serin ve gölgelik bir ortama alınarak dinlenmesi gerektiğini kaydeden Demirhan Aslan, “Bayılacakmış gibi bir his var ise sırt üstü yatmalı. Bulantı yoksa tuz ilave edilmiş su, ayran veya limonata verilebilir. Ancak sıvının yavaş içilmesi gerekir. Ağızdan sıvı almasını engelleyecek kadar bulantı görülüyorsa doktorun uygun gördüğü ölçülerde serum verilir. Kramp girmiş kasa masaj yapılmaz. Sporcular başta olmak üzere sıcak krampı geçiren kişinin en az 12 saat ağır hareket veya antrenman yapmaması gerekir. Bu durumda sıcak krampı, sıcak bitkinliği veya çarpmasına dönüşebilir” diye konuştu.
GÜNEŞ ÇARPMASI HASAR BIRAKABİLİR
Güneş çarpmasında, vücudun ısı düzenleyici mekanizmalarının bozulduğuna işaret eden Dr. Demirhan Aslan, “Vücut ısısı tehlikeli şekilde yükselmeye başlıyor. 40 derece ve daha üzerine çıkan ısı beyin hücreleri ve kan damarları başta olmak üzere hücrelerde hasara sebep oluyor. Her yaştaki insanda görülebilen güneş çarpmasında çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere gebe, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalığı olan, aşırı kilolu, fazla alkol kullanan kişiler, ateşli hastalığı ve sıcak hassasiyeti olan kişiler risk grubunu oluşturuyor. Güneş çarpması görülen kişilerde zihin karışıklığı, huzursuzluk, taşkınlık, şuur kaybı, derin uyku hali görülebiliyor. 40 derece üzerinde vücut ısısı sebebiyle hızlı ve değişken nabız, hızlı solunum, klasik tipte normal veya düşük, egzersize bağlı tipte ise yüksek kan basıncı, kuru ve kızarık cilt gibi belirtiler olabiliyor. Vücut ısısının birden 37 dereceye düşürülmesi ısı düzenleme mekanizmalarını bozarak hayati riske sebep olacağından ateşin yavaş yavaş düşürülmesi gerekiyor. Damar yolu açılarak sıvı tedavisine başlanmalı. Akciğerde ödem oluşup oluşmadığına da dikkat etmek lazım” diye bilgi verdi.
İHA