Başkan Şinasi Gülcüoğlu, kentteki bazı ilçelerde de yetişen ancak Bünyan’ın simgelerinden gilaboru meyvesinin tanıtımı amacıyla önemli bir adım attıklarını söyledi. Başkan Gülcüoğlu, şöyle konuştu:
"Türkiye’de ender bulunan bir bitki, bir meyvenin Bünyan'da da yetiştiğini biliyoruz. Fakat bugüne kadar iç ve dış piyasalara tanıtımı noktasında birçok sorunlar oldu. Bugün itibariyle belediye olarak bu meyveden yazın gerekli toplamaları yaptık ve suyunu çıkardık. Elde ettiğimiz gilaboru suyunu, şişeledik ve etiketini bastık. Yapılan bu çalışma, sağlıklı yaşam anlamında ilçemizde yaygın tüketilen gilaborunun ulusal ve uluslararası kamuoyuna tanıtımı noktasında bir çalışmadır. İnşallah bununla ilgili önümüzdeki yıllarda daha yoğun bir çalışma sergileyeceğiz. Endüstriyel anlamda çalışma yapılması, tüketici ve işin finansmanı noktasında bazı kalkınma ajanslarıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Bununla ilgili bir proje çalışmasını da kısa zamanda yapacağız. O zaman daha endüstriyel bir ürün haline gelecek."
GİLABORUNUN FAYDALARI
Sonbaharda toplanıp salamura yapıldıktan sonra tüketilen gilaborunun, sadece böbrek hastalıklarına değil, birçok hastalığın tedavisinde de yararlı olduğu öne sürülüyor. Uzmanlar, kabukları kaynatılan gilaborunun, astım, romatizma, yüksek tansiyon, sara nöbetleri (epilepsi), kabakulak, doğum sonrası spazmlar, uyku bozukluğu gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılabildiğini bildirdi. Gilaboru suyunun ayrıca, safra kesesi hastalıkları ile bazı karaciğer hastalıklarına da iyi geldiği ifade ediliyor. Gilaborunun bazı kanser tümörlerini azaltmadaki olumlu etkileriyle ilgili olarak araştırmalar ise devam ediyor.