Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 9 tutuksuz sanık ile tarafların avukatları katıldı.
Duruşmada söz verilen müşteki Kamil Özben, olayda hayatını kaybeden Cemil Özben'in kardeşi olduğunu belirterek, "Kendisi zorla ve baskı altında fırtınalı denize çıkarılmış ve ölümüne sebep olunmuştur. Sorumlulardan şikayetçiyim" dedi.
Duruşmada tanık olarak dinlenilen Serkan Dinç, Kıyı Emniyeti'nde kaptan olarak görev yaptığını söyledi.
Olay günü telsizden Şile açıklarında bir gemiden yardım çağrısı aldıklarını aktaran Dinç, "Şiddetli rüzgar ve fırtına vardı. Riva açıklarına kadar gittim ama fırtına nedeniyle devam edemedim. Ben Cemil kaptanın gemisinin battığında Şile açıklarındaydım, olayı doğrudan görmedim" diye konuştu.
Olay günü "denize çıkması konusunda" yöneticilerinin kendisine baskı yaptığını iddia eden Dinç, "Çıkmam konusunda ısrarda bulunulunca personel için tehlikeli olacağını söyledim. Buna rağmen gitmem yönünde ısrar ettiler" ifadelerini kullandı.
Söz verilen sanıklar da tanığın beyanlarını kabul etmediklerini.
Mahkeme heyeti, sanıklar Ülker Acarer ve Bedri Olcay Özgürce hakkında, suç tarihinde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptıklarından soruşturma izni şartı gerçekleşmeden dava açıldığını belirterek, davanın durdurulmasına karar verdi.
Söz konusu eksiklik giderilmeden yargılamaya devam edilemeyeceğini aktaran mahkeme heyeti, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından bu sanıklar hakkında soruşturma izni verilip verilemeyeceğinin sorulmasına hükmederek, duruşmayı erteledi.
İddianameden
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 4 Aralık 2012 tarihinde Şile açıklarında yabancı uyruklu yük gemisinin battığı anlatılıyor.
Gemi mürettebatını kurtarmaya giden Kıyı Emniyeti personelinin bulunduğu botun kurtarma faaliyeti esnasında battığı aktarılan iddianamede, olayda kaptan Cemil Özben, yağcı Turgay Sarıboğa, makinist Mehmet Genç ile balıkçı Mümin Akgün'ün boğularak yaşamını yitirdiği belirtiliyor.
İddianamede, olayda hayatını kaybeden personelin ailelerinin Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü sorumlularından şikayetçi olduğu aktarılıp, olay sırasında kriz masası oluşturarak botu görevlendiren Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü çalışanı 10 şüphelinin "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 3'er yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.