Sabah Gazetesi yazarı Timur Sırt'ın konuyla ilgili yazısı: Mobil Dünya Kongresi (Mobile World Congress-MWC 2016) 150 binden fazla profesyoneli 22-25 Şubat tarihleri arasında Barselona'da buluşturacak. Mobil dünyanın geleceği ve yeni ürünlerin konuşulacağı kongrede, dikkat çeken konulardan biri de gömülü SIM kart (eSIM) çözümü olacak. Öncelikli olarak giyilebilir cihazlar ve tabletlerde kullanılacak çözümle ilgili taraflar büyük ölçüde anlaştı. Tüm dünyada internete bağlı cihazların sayısı 7.6 milyarı aştı. Mobil abone rakamı ise yüzde 5 artışla 3.8 milyara ulaştı. Bu nedenle Apple ve cihaz üreticileri operatörlerin fiziksel SIM kart dağıtımının yeterli olmayacağını savunuyor. GSM Birliği, operatörlerle akıllı telefon ve SIM kart üreticilerinin, gömülü ve uzaktan kontrol edilebilen eSIM kart için birlikte çalıştığını açıkladı.
CİHAZLARIN KİMLİĞİ OLACAK
Bu projeyle akıllı saat, bileklik ve tabletlere üretim aşamasında eSIM yerleştirilecek. Böylece her tüketici cihazının kablosuz erişim için bir kimliği olacak. Var olan SIM kartlı cihazların bu yapıya geçmesi zaman alacak. Yeni üretilecek tablet, telefon ve özellikle giyilebilir cihazlar yeni eSIM teknolojisini çok yakında kullanabilecek. Bir kişiye tanımlı tek hesapta birkaç SIM kart kullanılması kolaylaşacak.
EN ÖNEMLİ SORUN GÜVENLİK
Yakın gelecekte satın aldığımız bir cihaz için operatörün mağazasına gitmenize gerek kalmayacak. Çünkü yeni teknolojiyle SIM kart değişikliği yapılmayacak. Tüm kullanıcı bilgileri uzaktan yüklenecek. Aslında bu girişim makineden makineye internet konusunda başlamıştı. Otomobil üreticileri de bu konuda ilk ciddi adımı atmıştı. Gömülü eSIM'de en önemli sorun güvenlik standardı. Tüm taraflar, havadan erişimde güvenlik standartlarını oturtmaya çalışıyor. Makineden makineye internet konusunda bu standartlar netleşirken tüketici tarafında da çalışmalar devam ediyor.
APPLE SIM İŞ ORTAKLARI HAZIR
eSIM projesini hayata geçirmeye çalışan Apple, projeyi ilk olarak iPad için uyguluyor. Tüketici sadakati avantajını kullanan şirket, projenin 90 ülkede kullanılmasını sağlayacak veri planını ABD'de hayata geçiriyor. Apple, tüketicilerin veri kullanımı konusunda ihtiyaçlarını gözlemleyerek sanal operatör gibi hizmet vermeye başlayacak. Yani veri tüketiminde roaming (uluslararası dolaşım) problemini çözerek operatörlerin yumuşak karnına bir yumruk atmış olacak.