Şimşek, Mimarlar Odası Bursa Şubesi yönetim kurulu üyelerinin de katıldıkları basın açıklamasında, “Tolon Fabrikası Bursa’nın en önemli sivil mimari örneklerinden bir tanesiydi diyebiliriz artık ve yapım tekniğiyle binanın mimari kalitesiyle gerçekten Bursa için çok özel yapılardan bir tanesiydi” dedi.
Şimşek’in açıklaması şöyle;
Geçtiğimiz Cuma günü Koruma Kurulu’nun ‘yıkılma tehlikesi olabilir’ kararı bile tebliğ edilmemişken burada alelacele başlanmış bir yıkım görüyoruz ve ana yoldan görülmesini engelleyecek şekilde arka taraftan başlanarak devam etmektedir. Tolon Fabrikası Bursa’nın en önemli sivil mimari örneklerinden bir tanesiydi diyebiliriz artık ve yapım tekniğiyle binanın mimari kalitesiyle gerçekten Bursa için çok özel yapılardan bir tanesiydi. Ama ne yazık ki bizi ve kenti yönetenler bu kültürü bu sanatı bu mimarlığı anlayacak düzeyde değiller, bunu da üzülerek söylüyoruz. Her geçen gün İpekiş’te, Atatürk Stadyumu’nda olduğu gibi Bursa kentine ihanet etmeye devam ediyorlar. Bursa’yı kent haline getirmekten başka her şeyi yapıyorlar, sadece var olanı yıkıp yerine saçma sapan projelerini koymak için ellerinden geleni yapıyorlar. Tarih Bursa’ya bunları yapanı affetmeyecektir.
Öte yandan yıkım yerinde incelemelerde bulunan Mimarlar Odası Bursa Şubesi ÇED Kurulu Sekreter Üyesi Mimar Defne Benol da, “Koruma yasası ilk kez Fransa’da ilk adı ‘hatıralar için kanun” olarak çıkartılmıştır. Biz tarihi mirasımızı, bu topraklarda yapılmış ilk çamaşır makinası fabrikamızın binasını koruyamıyoruz. Böyle bir mirası yok ederek nereye varılmak isteniyor anlayamıyoruz” dedi.
Yıkıma tepki gösteren Şehir Plancısı ve Mimar Osman Ayradilli de, “Başka yapıları yıkamayan belediye Cumhuriyet döneminin Bursa’daki örneklerinden olan bu güzelim fabrika binasını yıkmakta tereddüt etmiyor” şeklinde konuştu.