Suriye’de Esad güçleri ve IŞİD’le savaşan El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi, Türkiye’nin güvenli bölge kurmayı planladığı alanlardan çekilme kararı aldı.
Nusra’dan yapılan açıklamada, ABD önderliğindeki koalisyon güçlerine katılmak ya da bu koalisyon tarafından desteklenmenin İslam’a aykırı olduğu savunuldu.
Pazar günkü açıklamada Ankara’nın ABD ile Suriye’nin kuzeyinde yapmak istediği IŞİD’siz bölgenin Esad ile savaşmaktan çok Türkiye’nin çıkarlarına hizmet ettiği gerekçesiyle eleştirildi. Bölgede IŞİD ile savaşan El Nusra hali hazırda Halep’in kuzeyinden çekilmekten başka seçenekleri olmadığını bildirdi.
Atlantik Konseyi araştırma merkezinden Aaron Stein, “Bölgenin El Nusra’ya baskı yapan Türkiye’nin etkisindeki Ahrar el-Şam’a geçebileceğini” söyledi. Stein’a göre El Nusra’nın Ahrar el-Şam üzerinde de etkisi bulunuyor.
ANKARA: ÖSO’YU İSTİYORUZ
El Nusra’nın çekilme haberini değerlendirme yapmaktan kaçınan Ankara, “Bizim için memnuniyet verici olacak şey, sınıra ÖSO güçlerinin hâkim olmasıdır. Bunu her defasında dile getirdik” görüşünde.
Türkiye’nin gündeminde Suriye içine kara birliklerini sokarak “güvenlik bölge” yaratma gibi bir planın olmadığını yineleyen yetkililer, “Sınır, IŞİD’den temizlendiğinde bu bölge kendiliğinden oluşacaktır. Bu nedenle hava operasyonlarında öncelik sınır bölgelerindeki IŞİD mevzileri olacaktır” görüşünü tekrarladılar.
İRAN İLE KRİTİK GÖRÜŞME
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetlisi olarak Ankara’ya geliyor. Türk diplomatik kaynaklar, Zarif’in Ankara’ya yeni bir “Bölünmüş Suriye planı” getireceği iddialarıyla ilgili, “Sağlıklı sonuç almak için spekülatif yaklaşımlardan uzak kalmak gerekir” dediler. Ankara’nın IŞİD’le mücadelede pozisyon değişikliğine gitmesi ve ABD ile varılan İncirlik mutabakatının da Çavuşoğlu-Zarif görüşmesinde gündeme gelmesi bekleniyor. İki bakan terörle mücadele ve diğer bölgesel konuları da görüşecekler.