Balıkesir’de yaşayan 2 çocuk annesi 38 yaşındaki Fatma Gültekin, soğuk algınlığı şikayeti ile Balıkesir Devlet Hastanesine gitti. Yapılan incelemelerin ardından kalbinde delik ve damar tıkanıklığı olduğu tespit edilen Gültekin, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.
Yapılan incelemelerin ardından ameliyata alınan genç kadın, başarılı bir operasyonun ardından kısa sürede ayağa kalktı. Kalbin delik dendiğinde dünyası başına yıkılan Gültekin, “Kendimce bronşit olduğumu düşündüm. Ama doktorlar kalp problemimin olduğunu söyledi. Daha sonra yapılan tetiklerde kalbimde delik olduğu anlaşıldı. Bu zamana kadar hiç kalp sıkıntısı çekmemiştim. Ailemde de böyle bir sıkıntı yoktu. Daha sonra üniversite hastanesinde yapılan incelemelerde ise damarlarımda da sorun olduğu ortaya çıktı” diye konuştu.
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldiğini ifade eden Gültekin, “Sağ olsunlar herkes çok yardımcı oldu. İlk başta kalp ameliyatından çok korktum. Bu ameliyattan çıkamayacağımı düşündüm. Ama çok kısa bir sürede ayağa kalktım. Yapılan ameliyat tekniğine göre ise farklı bir ameliyat olduğunu anlattılar. Çünkü her şeyden kısıtlama geleceğini düşünürken, her şeyi yapmamın imkanı olduğunu öğrendim. Daha önceleri kalp ameliyatında göğüs kefesinden kesilip yapılıyorken, benimki küçük kesilerle gerçekleşmiş. En çokta kızım için sevindim. Yapılan ameliyattan çok memnunum” şeklinde konuştu.
KAMU HASTANESİNDE KONFORLU KALP AMELİYATI
Açık kalp ameliyatlarının meşakkatli olduğunu belirten Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Tuğrul Göncü, “Özellikle göğüs kafesi kesilerek yapılan ameliyatlar hastalara oldukça zahmet vermektedir. Hastaların yaşantıları, ne kadar başarılı ameliyat olursa olsun kısıtlanmaktadır. Artık küçük kesilerle yapılan kalp cerrahi ameliyatları artık günümüzde kullanılmaya başlandı. Bunun ilk örneğini de Bursa’da kamu hastanelerinde ilk olarak biz gerçekleştirdik. Bu tür ameliyatlarda açık kalp ameliyatlarında olduğu gibi, yine suni kalp akciğer makinesinin kullanılması için ciltten kesiler yapılarak, tüm kanı boşaltıp temizliyoruz. Bu esnada, kalbi durduruyoruz. İstediğimiz bölgeden girerek kalbin içindeki hasarlı bölgeyi tamir ediyoruz. Bu hastaya oldukça kolaylık sağlıyor. Hareketleri kısıtlanmıyor. Neredeyse 1 hafta içinde iş başı yapma imkanı sunuyor. Ağrı komplikasyonları daha az oluyor” dedi.
Bayanlar için en önemli olanın daha az kesi olduğundan dolayı estetik görüntü sağladığını belirten Göncü, “Daha önceki ameliyatlarda hastada bir çok sıkıntılar ortaya çıkabiliyordu. Kemiklerin kaynaması ve iltihaplanmalar gibi sıkıntılar oluyordu. Artık bu sıkıntıları hiç yaşamıyoruz. Yapmış olduğumuz bu ameliyatları ise daha önceleri yurt dışında yapılıyordu. Ama artık Türkiye’de de sık sık kullanılmaya başlandı. Umarım en kısa sürede yaygınlaşır” diye konuştu.
Bu ameliyatın ardından hastanın 1 gün yoğun bakımda kaldığına dikkat çeken Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Arif Gücü ise, “Ertesi gün kliniğe çıktı. Ağrısı daha az oldu. İyileşme süresi hızlı gerçekleşti. En kısa sürede de kendisini taburcu edeceğiz. Artık eski hayatına dönebilir. Hareketlerini kısıtlamasına gerek kalmayacak” dedi.
İHA