USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Söndürmek için hazırlar ama...

Bursa, Yalova ve Bilecik gibi geniş bir bölgeye hizmet veren Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, 1 helikopter, 70 itfaiye aracı ve 400 yangın söndürme işçisi ile muhtemel bir yangına karşı teyakkuz halinde bekliyor.

Söndürmek için hazırlar ama...
02-08-2015 13:24
Google News

Orman Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen yangın söndürme helikopteri 30 Eylül tarihine kadar Bursa’da hizmet verecek. 70 orman itfaiyesi ve 400 personel ile Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler, günün her saatinde anında müdahale olacakmış gibi teyakkuzda bekliyor. Orman yangınları konusunda 3E kuralının olduğunu ifade eden Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, bunlar emniyetli, erken ve etkin müdahale olduğunu söyledi. Bursa’da göreve başlayan helikopter ile ilgili bilgi veren Coşkun, “30 Eylül tarihine kadar görev yapacak olan yangın söndürme helikopteri, havalandığı zaman 2 saat 15 dakika kadar havada kalabiliyor. 6 kişilik bir ekip taşıyan helikopter, ihbar sonrasında 12 dakikada havalanıp müdahale için hazır hale geliyor. 2 buçuk ton su ile insanların ulaşamadığı noktalarda çok etkili oluyor. Helikopter bunun yanı sıra karadaki ekiplerimizin rahat çalışabilmesi için yangının hızını kesiyor. Tabii ki tek başına helikopter yangın söndürmeye yetmez” diye konuştu.

“SERİNLEYEYİM DERKEN, İÇİMİZ YANMASIN"
Orman yangınlarıyla daha etkli müdahale edebilmek için müdahale bölgelerinde 26 farklı noktaya helikopterin kullanabileceği yangın havuzu tesis ettiklerini ifade eden Coşkun, “Biz buralara ikaz levhaları koyuyoruz. Hatta dikenli kafes telle çeviriyoruz. Lütfen dikkatli olalım. Buralar deniz, göl gibi değil. Buraya giren insanın çıkması çok zordur. Çünkü o havuzun dibi mebranla kaplıdır. Mebrana yosunlaştığı zaman kaygan hale geliyor. Boğulmamak için bu yangın havuzlarını kullanmayalım” dedi.

"YANGINLARIN YÜZDE 97'Sİ İNSAN ELİYLE ÇIKIYOR"
Coşkun, “İstatistikler şunu gösteriyor ki orman yangınlarının yüzde 97’si insan eliyle çıkıyor. Biz diyoruz ki, ‘elinle yaktığın ateşi gözyaşınla söndüremezsin’ Bundan dolayı insanlarımızın çok dikkatli olması gerekiyor. Mesire yeri tesis ettik. Buraları belediyelere köy muhtarlıklarına teslim ettik. Herkesin ormanda eğlenme, dinlenme, buralarda hoş vakit geçirme hakkı var. Fakat lütfen bunları yaparken bizim belediyelere verdiğimiz mesire yerlerinde kontrollü bir şekilde piknik yapın. Sıcaklık yükseliyorsa rüzgarın şiddeti artıyorsa orman yangınları açısından büyük tehlike var demektir. Bundan dolayı böyle günlerde lütfen ateş yakmayalım. Ama illa yakmamız gerekiyorsa tahsis edilen piknik alanlarında yakalım, yaktığımız ateşi mutlaka söndürelim” dedi.

ORMANA 4 KİLOMETRE MESAFEDE ATEŞ YAKANA 3 YIL HAPİS
Orman köylerinde ormana 4 kilometre mesafeye kadar ateş yakana 1 yıl ile 3 yıla kadar hapis cezası verildiğine dikkat çeken Coşkun, “Vatandaşlarımızdan en ufak bir kıvılcım gördüklerinde ücretsiz olan 177 numaralı orman yangın ihbar telefonumuzu aramalarını istiyoruz. 33 kulemiz şu an bölgedeki ormanlarımızı gözetliyor. Ama buna rağmen kulelerimizin görmediği kör noktalar oluyor. Bunun için vatandaşlarımızın da bizlere yardımcı olmasını istiyoruz” diye kaydetti.

"SMS VE TİYATROLAR İLE BİLGİLENDİRİYORUZ"
Bursa’daki 50’den fazla okulda Orman Genel Müdürlüğü’nün tahsis ettiği ödenekle ‘sincap çocuk’ tiyatrosu düzenlediklerini ifade eden Coşkun, “Çocuklara orman sevgisini, orman yangınlarının ne kadar zararlı olduğunu anlatan oyunlar sergileyerek onlara mesaj vermeye çalıştık. Liselerde ve ortaokullarda orman mühendislerimiz 100 kadar okulda yine çevre, orman sevgisi, yangınların zararlarını anlatan eğitimler verdik. Bir yılda bin köy gezisi sloganıyla bir projemiz var, köylere gidiyoruz. Orman yangınlarının zararlarını anlatıyoruz. Köylülerin orman yangınlarına karşı hassas olmalarını izah ediyoruz. Hassas günlerde köy muhtarlarına, cami imamlarına SMS gönderiyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ