Bakan Soylu, Türk-İş'e yaptığı ziyarette, konfederasyonun genel başkanlığına tekrar seçilenErgün Atalay'ı kutladı. Türkiye'nin, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanlarında önemli reformlara imza attığını belirten Soylu, bu reformların çalışma yaşamının taraflarıyla hayata geçirildiğini söyledi. Özellikle sosyal güvenlik alanındaki reformun bir başarı hikayesi olduğunu ifade eden Soylu, tek bir vatandaşı bile mağdur etmeyen bu reformu, gelişmiş birçok ülkenin dahi gerçekleştiremediğini vurguladı.
"Emekliye zammın maliyeti 10,5 milyar lira"
Hayata geçirilen reform ile uygulamaların, her şeyin yapıldığı ve bittiği anlamına gelmeyeceğine dikkati çeken Soylu, "Biz seçimlerden önce emeklilerin maaşlarına ayda 100 lira, yıl boyunca da toplam bin 200 lira katkı koyacağımızı belirtmiştik. Bunun sadece sosyal güvenlik sistemine maliyeti 10,5 milyar lira. Biz bu parayı Maliye'den ya da Hazine'den almıyoruz. Bu parayı, topladığımız primlerden ortaya koymakla mükellefiz" diye konuştu.
Asgari ücret konusunda sergiledikleri tutum nedeniyle işçi ve işveren temsilcilerine teşekkür eden Soylu, "Bu konuda hükümetimizin hazırlıkları zannediyorum ki yarın itibarıyla tamamlanacak. Daha sonra da Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda bir araya geleceğiz ve bunu bir sonuca bağlayacağız" değerlendirmesinde bulundu.
Çalışanlara uygulanan vergi dilimleri konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Maliye bakanlıkları arasında tatlı bir çatışma yaşandığını dile getiren Soylu, "Bu konuyu Maliye Bakanımız ile konuştuk. Önümüzdeki günlerde tekrar değerlendireceğiz. Konuyu Sayın Başbakanımıza da aksettireceğiz. İnşallah buradan hayırlı bir sonuç çıkarmak için gayret sarf edeceğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.
Sosyal güvenlik sisteminde gelir ve gider dengesinin önemine işaret eden Soylu, sosyal güvenlik ve sağlık harcamalarının iyi koordine edilememesi halinde, verilen maaş ve ücret ile yapılan artışların hiçbir kıymetinin bulunmayacağını söyledi. Türkiye'nin en ciddi sorunlarından birinin teknik ara eleman açığı olduğunu bildiren Soylu, kamu personel rejiminin, ülkenin hedeflerine ulaşması için tartışılması ve gerçekleşmesi gereken reformların başında geldiğini belirtti.
"Pirince giderken evdeki bulgurdan olduk"
Türk-İş Genel Başkanı Atalay da asgari ücrette bin 300 lirayı mükemmel olarak görmediklerini ancak buna itirazlarının da bulunmadığını belirtti. Uygulanan vergi dilimleri nedeniyle çalışanların ocak ayında aldığı ücretlerin hazirandan başlayarak yıl sonuna kadar düştüğüne dikkati çeken Atalay, şöyle konuştu: "Ücretlerdeki düşüş yüzde 35'leri buluyor. Biz Maliye Bakanlığından bu konuda olumlu adım beklerken, 2 gün önce Resmi gazete'de yayımlanan tebliğle pirince giderken evdeki bulgurdan olduk. Bu dilim yüzde 5 artırılınca biz daha çok sıkıntıya girdik. Ocak ayında 2 bin lira alan bir işçinin ücreti yıl sonuna doğru bin 600 liraya kadar düşüyor. Bizim geçen dönem aldığımız zam, bu tebliğle birlikte ortadan kalktı."