USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Sudan’ın "en sessiz" kafesinde siparişler işaret diliyle alınıyor

Diğer kafelerde kendilerini ifade etmekte zorlanan işitme ve konuşma engelliler, hem çalışanlarının hem de müşterilerinin çoğunlukla işitme engellilerden oluştuğu "sessiz kafede" sohbet edip sosyalleşiyor.

Sudan’ın
10-03-2023 13:18
Google News
Hartum
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;} Sudan’ın "en sessiz" kafesinde siparişler işaret diliyle alınıyor

Sudan’ın başkenti Hartum’da işitme engellilerin çalıştığı "Aydınlanma" isimli kafede işaret diliyle hizmet veriliyor.

Diğer kafelerde kendilerini ifade etmekte zorlanan işitme ve konuşma engelliler, çalışanları ve müşterilerinin çoğunlukla işitme engellilerden oluştuğu "sessiz kafede" bolca sohbet edip hoş vakit geçirirken aynı zamanda sosyalleşiyor.

Sudan'da bu alanda hizmet veren ilk ve tek kafe olma özelliğini taşıyan, sosyal sorumluluk projesi kapsamında açılan mekan ilgi görüyor.

Amaç farkındalık oluşturmak

Projenin sahibi Halefallah El Afif, AA muhabirine, dezavantajlı ve ötekileştirilmiş gruplara destek vermek amacıyla açtıkları kafenin işitme engellileri buluşturduğunu söyledi.

Kafe çalışanlarına ve misafirlerine işaret dilini de öğrettiklerini belirten Afif, "İşitme engelliler burada moral buluyor, işaret diliyle sohbet ederek sosyalleşiyor. Proje, engellilerin topluma entegre olmalarını, fark edilmelerini sağlamayı amaçlıyor. Onlar da topluma fayda sağlayan becerilere sahip olduklarını hissediyorlar. Toplum da onların sıkıntıları ve ihtiyaçlarından haberdar oluyor." ifadelerini kullandı.

"Kafe, ötekileştirilmiş gruplar için bir umut"

Kafenin sorumlularından Ebu Hureyre Abdurrahman da "Projeyi Sudan’daki ötekileştirilmiş gruplardan engelliler yürütüyor. Kafeyi konuşma, işitme ve görme engellilerin yanı sıra bedensel engellilerin rahat kullanabileceği şekilde dizayn ettik. Kafe, ötekileştirilmiş gruplar için bir umut sunuyor." şeklinde konuştu.

"Engellilere fırsat tanınmalı"

Kafenin sorumlularından Muhanned Hasan Yusuf da "Bu, benim için Sudan’da ilk kez yaşanan benzersiz bir deneyim. Tüm kafenin işitme engelliler tarafından işletilmesi çok güzel ve farklı bir duygu. Bu, gelecekte Sudan'daki tüm engelliler için bir fırsat oluşturuyor. Engelli bireyler birçok işte çalışabilirler. Onlara fırsat tanınmalı. Gerçekten yapabilirler." diye konuştu.

Kafe çalışanı Maha Ali ise "Bu, yeni ve harika tecrübeden faydalandık. Misafirlerimize, müşterilerimize nasıl davranacağımız konusunda çok şey öğrendik. Projeyi hayata geçiren ve destekleyenlere teşekkür ediyorum." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ