Suriye için yürütülen ve ABD ile Rusya'nın başını çektiği diplomasi trafiğinde siyasi çözüm konusunda henüz uzlaşma sağlanamadı.
Rusya, Esad rejimini uluslararası muhatap haline getirmek ve Kuzey Kafkasya kökenli DAİŞ militanlarına karşı tedbirleri artırmak için bu örgütle ortak mücadeleyi başlıca işbirliği aracı haline getirme arzusunda.
Beşinci yılına giren Suriye iç savaşına siyasi çözüm için uluslararası arenada hızlanan diplomasi trafiğinde uzlaşı sağlanamıyor.
Son dönemde diplomatik çabaların artmasının temelinde, iç savaşın seyrinin son aylarda muhalifler lehine değişmesi yatıyor. Muhalifler, İdlib, Halep ve Şam'da rejim için stratejik bölgelerde önemli ölçüde ilerleme sağlarken, Esed ordusunun asker sıkıntısı çektiği biliniyor.
Bu durum "Esad'li çözüm"de ısrarcı Rusya ve İran'ı, Şam yönetimine nefes aldıracak girişimlerde bulunmaya zorluyor.
Hızlanan diplomasi trafiğinin bir diğer nedeni de aktörlerin Suriye'nin yaklaşık üçte birini kontrol eden terör örgütü DAİŞ'e karşı mücadele gereksinimi.
ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Eylül 2014'ten bu yana Haseke ve Rakka illerindeki DAİŞ hedeflerine yönelik hava saldırısı düzenliyor. Diğer yandan ABD, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın işbirliğiyle DAİŞ ile mücadele edecek ılımlı muhalifleri, eğit-donat programı kapsamında eğitme hedefini muhafaza ediyor.
Dünya
Suriye diplomasisinde umutlar zayıf
Suriye için yürütülen ve ABD ile Rusya'nın başını çektiği diplomasi trafiğinde siyasi çözüm konusunda henüz uzlaşma sağlanamadı.