USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Suriye ile ilgili siyasi bir anlaşma önceliğimiz olmalı'

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Suriye ile ilgili olarak, mutlaka siyasi bir anlaşmanın sağlanması en önemli önceliklerimizden biri olmalı. Bu anlamda çok büyük bir aciliyet var" dedi.

'Suriye ile ilgili siyasi bir anlaşma önceliğimiz olmalı'
15-11-2015 21:46
Google News

G20 Liderler Zirvesi kapsamında basın toplantısı düzenleyen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Paris'te meydana gelen ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarını kınayarak, Fransa halkına ve kurbanların yakınlarına taziyelerini bildirdi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla başlatılan ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 17 ülkenin katıldığı görüşmelerle ilgili olarak Ban şunları söyledi: 

"Suriye ile ilgili olarak, mutlaka siyasi bir anlaşmanın sağlanması en önemli önceliklerimizden biri olmalı. Bu anlamda çok büyük bir aciliyet var. Uluslararası Suriye destek grubu bu çabayı gerçekleştirmeli. İngiltere Dışişleri Bakanı’nın liderliğinde Lavrov ve diğer ülkelerin temsilcileri, Viyana’daki toplantıda bir araya geldiler. Onların aldıkları kararlar son derece önemli ve tabii ki farklıklarla ilgili bazı planların yapılması gerekiyor. Bu sayede ülke çapında bir ateşkese gidilebilir. Terörizmle mücadele edilebilir ve aynı zamanda kilit anayasal ve yönetimle ilgili meseleler devreye sokulabilir. Yıllardır bir bölünmeyle karşı karşıyayız. O yüzden buradaki şiddetin sona ermesi ve müzakere edilmiş siyasi bir sürecin gerçekleştirilmesi için çok büyük bir fırsattır diye düşünüyorum."

"Sadece dinlerine zarar verirler"

"Teröristler, dünyanın her yerinde çok vahşi eylemler gerçekleştirebiliyorlar. Onların ideolojileri gerçekten iflas etmiş ideolojiler. Şiddetle istedikleri yere varamazlar" diyen Ban, "Din adına hareket ettiklerini söyleyenler sadece dinlerine zarar verirler. Terörizm insanlığın tamamı için tehdit niteliğindedir. Geçmiş zamanda biz bunu gördük. Hiçbir ülke, hiç bir şehir, hiç kimse bundan bağışıklık kazanmış değildir. Sadece, son 3-4 gün içinde bile bunun boyutlarını görmüş olduk" şeklinde konuştu.

Lübnan ve Irak'ta gerçekleştirilen terör saldırıların da değinen Ban, "Beyrut’ta, Bağdat’ta bu süreç içerisinde birçok kişi öldü. Bu kadar ailenin, bu kadar büyük bir toplumun, bu kadar fazla insanın bundan etkilenmiş olduğunu görmek çok üzücü" dedi. 

Dünyanın büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu ve 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek rakamlarda yer değiştirmelerin yaşandığını hatırlatan Ban, Türkiye ve Lübnan'a 4 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığı için teşekkür etti.

'BMGK'nın görüş birliği içerisinde reform edilmesi durumu var'

Ban, BM Güvenlik Konseyi'ndeki 5 daimi üyenin, önemli kararları alırken oylama statüsündeki konumu ve Suriye krizine çözüm önerilerine yaklaşımı hakkındaki eleştirilere ilişkin düşüncelerinin sorulması üzerine, BM'ye üye devletlerinin bu konuyu 20 yıldır konuşup tartıştığını söyledi.

Ban, "BMGK'nın görüş birliği içerisinde reform edilmesi durumu var. Daha demokratik, daha şeffaf, daha hesap verilebilir ve daha temsilci formata getirilmesi ile ilgili üye ülkeler arasında bir görüş birliği var. Ancak BMGK'nın çalışma yetki ve yöntemlerinin nasıl değiştirileceği konusu gündeme geldiğinde çok farklı görüşler söz konusu oluyor. Güvenlik Konseyinin reform yöntemi şu anda çok fazla mercek altında ve üye devletler çok aktif bir şekilde müzakerelere tabi tutulmuş durumda. Bu yüzden biz bu süreçte belli bir hızlanmayı bekliyoruz'' şeklinde konuştu.

Bu konudaki bölünmeler ve farklılıkların BMGK'nın Suriye ile ilgili durumunu ve kararını etkilediğini vurgulayan Ban yine de süreç ile ilgili "cesaret verici" yorumunu yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ