ÜNİVERSİTE mezunlarının CV’lerini çöpe attığını anlatan ve YÖK’e sert eleştirilerde bulunan Socar CEO’su Kenan Yavuz’dan sonra şimdi de Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, yeni mezun mühendislere serzenişte bulundu. Türkiye’nin önde gelen sanayicilerinden Abdülkadir Konukoğlu, yeni mezun mühendis aradıklarını ancak bulamadıklarını açıkladı. Türkiye’deki Suriyeli nüfusunu da değerlendiren Konukoğlu, “Suriye’de savaş bitse bile Türkiye’ye gelenlerin sadece yüzde 25’i ülkelerine döner" dedi.
Konukoğlu, “İş başvurusuna gelenler önce telefon var mı? Otomobil var mı? Oda var mı? Kaç yılda müdür olurum? sorularını soruyorlar. Eskiden böyle değildi. Şimdi müdür olmak istiyor. Arkadaş patron çocuğu bile müdür olarak işe başlamıyor” dedi.
TALEPLER BİTMİYOR
Üniversiteden yeni mezun bir mühendisin işe en alt seviyeden başlaması gerektiğini belirten Konukoğlu, şöyle konuştu: “Üniversiteyi yeni bitirmiş bir genci işe almak istiyoruz. Bir süre görüşmeler başlıyor. Ancak karşılaştığımız tablo iyi değil. Talepler bitmek bilmiyor. Fabrikada çalışacak bir mühendis önce ustanın altında çalışmalı. Bir parça üretecekse bile bunu ustayla yapmalı. Eskiden böyleydi. Ustanın altına mühendis verirdik. Şimdi kimse ustanın altında çalışmak istemiyor. ‘Ne zaman müdür’ olurum diye soruyor.” Üniversite-sanayi işbirliği alanında atılan adımların daha da ileriye gitmesi gerektiğini belirten Konukoğlu, “Bu Türkiye’nin geleceği için çok önemli. İstihdam artışı ve refah seviyesi için biz elimizden geleni yapıyoruz. Gaziantep’in durumu iyi. Ancak daha da iyi olabilir. Ben işe yeni başlayacak mühendislerle sık sık konuşuyorum ve anlatıyorum. 4 yılda müdür olunmaz belki 10 yılda da” diye konuştu.
Suriyelilerin sadece yüzde 25’i geri döner
TÜRKİYE’deki Suriyeli nüfusunu da değerlendiren Konukoğlu, şöyle konuştu: “Suriye’de savaş bitse bile Türkiye’ye gelenlerin sadece yüzde 25’i ülkelerine döner. Artık onlarla yamayı öğrenmeliyiz. Eskiden fabrikada çalıştıracak insan bulamazdık. Bu insanlar hizmet sektöründe çalışırdı. Ancak şimdi Suriyeliler hizmet sektörünü ele geçirdi. Buradaki çalışanlar da fabrikaların yolunu tutmak zorunda kaldı.”