USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Tabelacıların duayeni Rahmi Tartan'ı kaybettik

Tabelacıların duayeni Rahmi Tartan 7 Ağustos 2020 Cuma günü saat 16:00 da Bursa Ulucami'de kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.

Tabelacıların duayeni Rahmi Tartan'ı kaybettik
07-08-2020 01:03
Google News

Türkiye'de açık hava reklamcılığının öncülerinden Rahmi Reklamcılık'ın kurucusu Rahmi Tartan yaşamını kaybetti. 

Uzun yıllar Bursa'da tabelacık yapan Rahmi Tartan, gelişen teknolojilere ayak uydurarak açık hava reklamcılığında öncülük yaptı. 

Duayen tabelacı Rahmi Tartan 7 Ağustos 2020 Cuma günü saat 16:00 da Bursa Ulucami'de kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek. 

RAHMİ TARTAN KİMDİR? 

1934 yılında Bursa’da doğdu. Tabelacılığa 1951 senesinde Bursa’nın eski ustalarından Mehmet Büyükcoşkun’un yanında başladı. Üç sene içerisinde tabelacılık mesleğini kısmen öğrendi ve sonrasında ustasının yanından ayrılarak seyyar olarak tabelacılığa devam etti.

Bir süre sonra Bursa’nın sayılı tabelacılarından Merhum Süleyman Seyman ve Merhum Mitat Eligür ile Cumhuriyet Caddesi’nde ortak bir dükkan açtılar ve birlikte resimli tabela çalışmaları yaptılar.

1957 yılında tabelalar ahşap çerçeveli ve büyüklüğüne göre profil çerçeveli iç kısmı sac konularak yapılır, üzerlerine bir kat astar boyadan sonra ikinci kat yağlı boya ile zeminler boyanır, daha sonra üzerlerine istenilen resim ve yazılar fırça ile yazılırdı. Tabelacılık mesleğini çok seven Rahmi Tartan tabelaları bitirip boya, resim ve yazıları kuruduktan sonra otomobil boyacılarının kullandığı boya parlatıcısından alır, bitmiş tabelaların üzerine parlatıcı cila sürerdi. Tabelalar cam gibi parlak olurdu.

Usta, sanatkar tabelacıların az olduğu o yıllarda, tabelacılık mesleğine meraklı, sevgisini kazandığı can yoldaşlarının “sen kendini Bursa’da harcama İstanbul’a git” baskıları ile 1958 yılında iki meslektaşıyla (Mehmet Büyükcoşkun ve Rahmetli Necdet Şapolyo) birlikte İstanbul Sirkeci’de Köseoğlu Pasajı’nda “Desen Tabela” ismi ile atölye açtı ve İstanbul’a yerleşti. Muhtelif firmalarla çalıştılar, bunların başında gelen “Puro” ve “Fay” markalarının reklam tabelalarındaki resim ve yazılarını yağlı boya ile yaptı. İşinden ve kazancından memnundu. Fakat 27 Mayıs 1960 yılında askeri darbe olunca işleri bozuldu ve tekrar Bursa’ya dönmek zorunda kaldı.

1960 yılında Bursa’nın İnönü Caddesi’nde Rahmi Reklam adıyla (şimdiki adı Rahmi Reklamcılık Dağ. Paz. San. Ltd. Şti.) atölyesini açtı. Çalıştığı 50 sene içerisinde çok eleman yetiştirdi, o dönemlerde usta-çırak ilişkileri, baba-evlat gibiydi. Elemanlarına altın yaldız cam yazılarını ve yağlı boya ile yazılar yazmayı tatbiki olarak gösterirdi. Elemanlarının öğrenme ve sanat yeteneklerinin mükemmel olduğunu, günümüzde hepsinin birer tabelacı ustası olarak hayatlarını kazandıklarını söyleyen Rahmi Tartan, “hepsine işlerinde başarılar ve sıhhatli ömürler diliyor, gözlerinden öpüyorum” diyor.

Emekliliğini yaşayan Rahmi Tartan sektör temsilcilerine üç önemli tavsiyede bulunuyor:

Size gelen müşterilerinizi güler yüzle karşılayınız.

Yapacağınız işleri çok temiz yapıp, söz verdiğiniz günde teslim ediniz (Bugün olmadı, yarın gelin demeyin)

Müşteri geldiğinde sizi dükkanınızda hep çalışır görsün.

RAHMİ REKLAMIN KURULUŞU

1952 Yılında Rahmi Tartan tarafından Bursa 'da kuruldu .Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek , müşterilerinin ihtiyacına en uygun reklam çözümlerini bulan , işini kaliteli ve süratli yapan ,montaj sonrasında periyodik bakımları gerçekleştiren bu dinamik ve yenilikçi firmanın yönetimi ise halen Sedat TARTAN tarafından sürdürülmektedir.

Rahmi Reklam , 1992 yılından beri 2000 m2 'lik yeni binasında dış cephe reklam panoları (ışıklı/ışıksız),totem-direkli reklamlar (tek ve çok direkli),çatı reklamları (düz ve lambri zeminli)yol panoları,iç dış yönlendrirme panoları ,araç giydirme,duvar reklamları,germe vinil ışıklı reklampanoları,polikarbon reklam panoları,dijital baskı vinil cephe giydirmeler,ulusal firma bayi totemleri,giydirme cephe ,banner,iç dekorasyon alanlarında hizmet vermektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ