TKMP için sağlanan 203 milyon ABD Doları tutarındaki orijinal kredi 1 Mayıs 2008 tarihinde Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylanmıştı, o tarihten bu yana uygulanan proje, 31 Aralık 2015 tarihinde kapanacak.
Konuya ilişkin açıklamaya göre Türkiye’nin tapu ve kadastro sistemi Avrupa ve Orta Asya Bölgesindeki en etkili sistemlerden biri olarak görülmesine ve tapu ve kadastro müdürlüklerinin çoğunda gayrimenkul tescil işlemleri bir gün içerisinde tamamlanmasına rağmen, sistemin Avrupa Birliği ülkelerindeki hizmet düzeylerine ulaşacak şekilde modernize edilebilmesi için halen giderilmesi gereken bazı eksiklikler bulunuyor. Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinin çoğu, bazıları Osmanlı dönemine tarihlenen eski belgelere dayalı manuel sistemler ile çalışıyor.
“KADASTRO HARİTALARI BİRÇOK DEVLET UYGULAMASI İÇİN ALTLIK HARİTA İŞLEVİ GÖRÜYOR”
Kadastro haritalarının halen kağıt formatında olması, doğruluk ve tutarlılık düzeylerinin farklılık göstermesi ve hepsinin ulusal ağa bağlı olmaması, kadastro haritalarının birçok devlet uygulaması için altlık harita işlevi görmesi sebebiyle, e-Devlet uygulamalarını desteklemeyi güçleştiriyor. Birçok yerde de haritalar güncelliğini kaybetti ve zemin lokasyonları ve yüzölçümleri ile uyumlu değil.
Orijinal projenin genel hedefi, e-Devlet uygulamalarının yaygınlaştırılması ve daha etkili hale getirilmesi yoluyla hükümetin kamu hizmetlerinin kalitesini ve etkililiğini arttırma gündemine katkıda bulunmaktı.
Proje Ekibi Lideri Elif Ayhan onaylanan ek kredi ile ilgili olarak şunları söyledi:
”Proje arazi yönetimi ve kadastro alanındaki Banka operasyonlarının yeni neslini oluşturmaktadır. Türkiye bu alanda zaten iyi işleyen bir mülkiyet hakları rejimine sahiptir ancak tapu ve kadastro verilerinin kullanımını bir üst seviyeye çıkararak faydalarını halka, işletmelere ve çeşitli sektörlere yaymak, e-Devlet platformu yoluyla gayrimenkul bilgilerine erişimi kolaylaştırmak istemektedir. Bu proje aynı zamanda bir gayrimenkul tescil işlemini tamamlama süresini birkaç saate indirerek müşteri hizmetlerinin iyileştirilmesine ve uluslararası standartlara uygun gayrimenkul değerleme fonksiyonunun geliştirilmesine yardımcı olacaktır. Dünya Bankası bu girişimin bir parçası olmaktan memnuniyet duymaktadır.”
Proje esnek bir değişken faizli IBRD kredisi ile finanse edilecek. Kredinin vadesi ilk 5 yılı geri ödemesiz olmak üzere 10,5 yıl olacak.