Merkez Yıldırım ilçesinin Mollaarap Mahallesi'nde bulunan Hüsameddin Tekke Çeşmesi, Sultan II. Abdülhamid Han döneminde yenilenmişti. Tarihî çeşme Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi. Osmanlı'dan miras kalan 400 yıllık Hüsamettin Tekkesi Çeşmesi’nin restorasyon adı altında yok edildiğini ileri süren Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Temsilcisi Ayşe Yandayan, "Mahallemiz tarihî bir mahalledir. Burası 17 asırda yaşayan Hüsamettin Bey’in dergahıdır. Bu dergah ne yazık ki orijinalliğini kaybetti. Dergah şu an cami olarak kullanılıyor. Burada bizim gözümüz gibi değer verdiğimiz, bize 1600’lü yıllardan tek yadigar olarak kalan çeşmemiz vardı. O çeşmenin restorasyonu için Bursa Büyükşehir Belediyesi bir proje yaptı. Bu proje koruma kurulundan onaylandı. Ama görüldüğü gibi, aslı korunmayarak ve onaylı projeye uyulmayarak çeşmemiz diğer anıt eserlerde olduğu gibi yok edildi. Ayakta duran tarihî çeşme yıkıldı, yeni malzemelerle sahtesi yapıldı. Bu, tarihi ayağa kaldırmak değil, tarihi yok etmektir. 400 yıllık çeşmemiz maalesef yok edilmiş, orijinal taşları bir tarafa atılmıştır.
Uyduruk taşlarla yapılan bu çeşme her yerde olduğu gibi 2016 model olmuştur. Anıt eserler o ülkenin tapu senedidir. Bursa'nın tapusu bu restorasyonlarla birlikte yok oldu. Restorasyon adı altında tarihî eserler yıkılıp yeniden yapılıyor. Bu tarihi katletmektir. Tapuları yırtıp atmaktır. Ben vatandaşlık görevimi yerine getirerek, devletin ilgili birimleri hakkında suç duyurusunda bulundum. Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nu göreve davet ediyorum" dedi.
(İHA)
Bursa
Tarihî çeşme yenilenirken yok edildi
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen tarihî Hüsamettin Tekke Çeşmesi'nin restorasyonunda yeni malzemeler kullanılması tepkiye sebep oldu. Tarihî çeşmenin yok edildiğini ileri süren Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Temsilcisi Ayşe Yandayan, "Kültürel mirasımız restorasyon adı altında yıkılarak yok ediliyor. Yerine tarih adı altında 2016 modelleri yapılıyor" dedi.