EKOHABER/ Elif Didem Danacıoğlu
Türk tarım sektörüne önemli meajlar veren, BURTARIM 2016 Bursa 14. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Bursa 9. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı gerçekleşti. Bursa’ya gelen 46 ülkeden bin’e yakın işadamı fuarda ikili iş görüşmelerini güçlendirdi. BURTARIM 2016 fuarında görüşlerini ifade eden dinamikler, tarım çiftçisinin çok daha bilinçlendirilmesi gerekliliğinin de altını çizdiler. Yüzde 8 sürdürülebilir büyüme ile kapılarını açan BURTARIM 2016’nın güçlü oyuncuları hedeflerinin çiftçiyi yeni teknolojilerle buluşturarak verimliliklerini arttırmak olduğunu ifade etti. Akıllı tarım makinalarını fuarda görücüye çıkarmak için Bursa’da çiftçisi ile buluşan sektör dinamikleri, organizasyonu başarılı bulduklarını söylerken, katılımcıların bir kaçına göre de hedef kitlenin yetersizliğini ifade ettiler. Sektör oyuncuları, tarımın probleminin çiftçi’nin ürününü çok düşük fiyatlara veriyor olması ve tüketicinin de aynı ürünü daha yüksek fiyatlara alıyor olması olduğu izlenimi veriyor. Görüşler, mevcut yerin iyileştirilmesi ve yeni yatırımlarıyla fuarın ilerleyerek daha da büyüyeceğini de söylediler. Tarım ve Hayvancılık sektörünün güçlü kalemleri, BURTARIM 2016’da sektörlerini ve organizasyonu değerlendirdi. İşte görüşler...
‘HER YIL YÜKSELEN İVMEYLE DEVAM EDİYORUZ’
İlhan Ersözlü - Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü
Geçtiğimiz yıla göre yüzde 8 sürdürülebilirlik büyüme ile fuarımızı açtık. Yurdışından 76 heyet ve 46 ülkeden işadamı geldi. İkili iş görüşmeleri düzenledik. Ülke ekonomisinde önemli bir paya sahip tarım ve hayvancılık sektörlerinde üretim yapan fuar katılımcısı firmalarımızın pazarlama faaliyetlerini geliştirmek, çiftçimizi yeni teknolojiler ile buluşturarak verimliliklerini arttırmak, ülkemiz ihracatının artmasına olanak sağlamak amacı ile Bursa’da buluştu.
‘KAÇAK SATIŞLA BÜYÜK MÜCADELE VERİYORUZ’
Sabahattin Mustafa Yahyaoğlu – TARIM A.Ş. Hal Yöneticisi
TARIM A.Ş. olarak, köylünün yanında olmaya çalışıyoruz. Köylüyü bilinçlendirmek gerekiyor. Aynı zamanda TARIM A.Ş., hali’de yönetiyor. En büyük sorun, meyve ve sebze’deki kaçak satışta. TARIM A.Ş. ve hal olarak kaçak satışla büyük mücadele veriyoruz. Büyük bir oranda engelledik. Kanunların yenilenmesi gerektiğine inanıyorum. Amacımız, köylünün yaşam standartını yükseltmek ve Bursa’yı dünya pazarına tanıtabilmek. Şu anda kâr eden bir halimiz var.
‘YEREL FUARLAR ULUSLARARASI FUARLARIN ÖNÜNÜ KESTİ’
Erdem Güler – Kayhan Ertuğrul Satış Sorumlusu
Yaklaşık 80 tane yerel fuar var ve bu yüzden bu tür uluslararası fuarlara çok fazla talep yok. Amacı dışında gelen çok ziyaretçi var, alıcı yok. Çiftçi geldiği zaman biz daha çok memnun oluyoruz. Sektör iyiye gitmiyor. Sektörün geleceği devlete bağlı, devletimizden destek bekliyoruz. Alıcı olmamasının başlıca sebebi, tedirginlik var. Yeni yatırımlara girilmiyor. Yerel fuarların çoğalmasından dolayı, Bursa Tarım fuarcılığı hersene düşüşe geçmeye başladı.Yerel fuarlar, uluslararası fuarların önünü kesti.
‘YENİ YATIRIMLARIYLA FUAR BÜYÜYECEKTİR’
Mustafa Aygen – John Deere Türkiye Pazarlama Müdürü
Her geçen yıl firmaların fuara öneminin arttığını görüyoruz. Mevcut yerin ise artık fuarın kalitesi anlamında, kaliteyi ciddi manada düşürdüğünü de düşünüyoruz. Yeni yatırımlarıyla fuar ilerleyerek büyüyecektir. Ama bu standartlarla devam ederse, kendisini yavaş yavaş başka fuarların gerisine itecek bir fuar olarak devam edeceğini düşünüyorum. Fuarın geleceği tehlikeye giriyor. Geçmiş yıllara göre Bursa’nın tarımla ilgisinin biraz daha azaldığını gözlemliyoruz. Müşterilerin yaklaşımı anlamında memnunuz.
‘TRAKTÖR YATIRIMI ÇİFTÇİ İÇİN BÜYÜK BİR YATIRIM’
Mehmet Uzunköprü – Same Deutz Fahr Traktör Ticari Müdürü
Bizim açımızdan hem müşteri portföyü ve hem de talebin yoğunluğuyla farklı bir fuar. Bursa Tarım fuarı bizim için önemli. Tarım, yıldızı parlayan bir sektör. Genel olarak tarımın problemi, çiftçi’nin ürününü çok düşük fiyatlara veriyor olması ve tüketicinin de aynı ürünü daha yüksek fiyatlara alıyor olması. Çiftçi’nin geliri artarsa, daha donanımlı olma şansları artıyor. Tarım makinaları ve traktör sektörünün problemi, kaliteyi Türkiye’ye getirmekte ve kaliteli ürün satmakta sıkıntı yaşıyoruz. Bizim sektörü müzdeki temel problem kaliteli motor ve kaliteli traktör. Traktör yatırımı çiftçi için büyük bir yatırım.
‘ÇİFTÇİ FUARLARDA YENİLİK İSTİYOR’
Mehmet Özcan – Hisarlar Bölge Satış Müdürü
Gelen ziyaretçiden memnunuz, genellikle alıcılar geliyor. Çiftçi eskisi gibi kazanamıyor. Sektör, tahsilat anlamında zor bir dönemden geçiyor. En büyük sorun, aynı işi yapan çok firma olması. Rekabet anlamında durum çiftçiye olumlu yansıyor olsa da, bir çok firmayı zora sokabiliyor. Rekabet artıkça, kaliteden ödün veriliyor. Bizler kalite’den yanayız. Çiftçi artık ne istediğini biliyor. Çiftçi fuarlarda yenilik istiyor.
‘BURSA TARIM FUARINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ’
İrfan Özdemir – TürkTraktör Genel Müdür Yardımcısı (Satış)
Bursa fuarını çok önemsiyoruz. Çiftçinin yenilikçi teknolojiye önem veren bir profili var. Sektörümüz verimli bir yıl geçiriyor. Sektörün en kritik konusu, verimliliktir. Devlet destekleri her geçen gün artıyor. Önemli olan o desteklerden faydalanabilmek ve işimize yansıtabilmek. Yurtdışı fuarlarından eksiğimiz yok, fazlası var. Fuar’dan beklentilerimizi almış olarak ayrılıyoruz.
‘FUARA YOĞUN BİR TALEP VAR’
Özlem Aşçı Özel – AGCO Tarım Makineleri Pazarlama Müdürü
Bursa’da çok önemli bir tarım potansiyeli var. Bursa Tarım Fuarı çok geniş kesimlerden de ziyaretçi alıyor. Fuara yoğun bir talep var. Özellikle yeni nesil çiftçimiz araştırıyor ve daha bilinçli. Ne istediklerini daha çok biliyorlar, mutluyuz. Tarım makinaları sektöründe Türkiye’deki adetler çok yüksek. 1 yılda 70 bin adet traktörün satıldığı bir pazardan bahsediyoruz. Pek çok olumsuzluk olmasına rağmen, biz aynı adetlere ulaşacağımızı düşünüyorum.
‘SEKTÖRÜN POTANSİYELİ HER GEÇEN GÜN GÜÇLENİYOR’
Remzi Topuk - BTSO Meclis Başkanı
Bursa Tarım Fuarlarının da ülke ekonomimizin ve sektörümüze değer katacağına inanıyorum. Sektörün potansiyeli her geçen gün güçleniyor. Türkiye tarımsal ekonomik büyüklük açısından dünyada 7’nci, Avrupa’da ise lider konumunda.
‘SEKTÖRÜMÜZÜN EN BÜYÜK SORUNU BÜROKRASİ’
Burak Şenöz – TURKWATT Operasyon Müdürü
Geçen yıl yaklaşık 5 bin’e yakın ziyaretçi standımıza giriş yaptı. Fuarda beklentilerimizin üzerinde müşterilerimizi ağırlıyoruz. Sektörümüzde en büyük sorun, bürokrasi. Tarım çiftçisinin çok daha bilinçlendirilmesi lazım, bilinçsiz tüketicilerimiz var.
‘ÇİFTÇİMİZ ARTIK NE İSTEDİĞİNİ BİLİYOR’
Kadir Borhan – Sezer Bölge Müdürü
Geçtiğimiz yıllara göre çiftçimiz artık ne istediğini biliyor. Yoğunluktan ve taleplerden memnunuz. Fuara gelen ziyaretçi kitlesi bize hitap edebiliyor diyebilirim. İlgili olanları tabiki yakalayabiliyoruz.
‘BU TABLODAN GURUR DUYUYORUZ’
Güven Çetin – Fimaks Dış Tic.Koord.TARMAKBİR Yönetim Kurulu Üyesi
Geçen seneye göre daha fazla katılımcı var, yüzde 8 oranında büyüme olduğunu biliyoruz. Fuarı gezdikçe sektörümüzün geldiği son noktaya tanık oluyoruz. Bu tablodan gurur duyuyoruz. Yeni tarım sezonu başlarken devletten beklentimiz, tarımsal mekanizasyona yönelik olarak verilen desteklerin tüm paydaşların görüşü dikkate alınarak yeniden ele alınmasıdır.
‘ÇİFTÇİNİN HASSASİYET NOKTASI KALİTEDİR’
Levent Karaağaç – MST Pazarlama Direktörü
Türkiye’nin sayılı fuarlarından birisi, yoğun ilgi var. İş makinası sektörü, Türkiye’nin ekonomik koşullarından etkilenen bir sektör. Avrupa ile karşılaştırdığımız zaman tarım sektöründe, tarım iş makinaları kullanımı düşük. Geçmişe göre çiftçimiz daha araştırmacı. Çiftçinin hassasiyet noktası, kalitedir.
ÇELİK ‘TOHUMLA İLGİLİ DEDİKODULAR DOĞRU DEĞİL’
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımda havza bazlı üretime geçildiğini, tavsiye edilen ilgili ürünlerin belirlenen topraklara ekilmesi durumunda çiftçiye ciddi destekler sağlayacaklarını ve atıl arazi kalmayacağını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bursa Tarım Fuarı ziyaretinin ardından Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi tarafından düzenlenen “Çağdaş Söyleşiler” programına katıldı. Bakanlık tarafından yapılan çalışmalara değinen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çiftçinin kullandığı mazotunun yarısını karşılayacaklarını, Türkiye’de 7 bölgede çok ciddi katılımlı toplantılar yaparak tarım ve hayvancılık konusunda ülkenin fotoğrafını çektiklerini söyledi. Türkiye’nin 4 milyon ton pamuğa ihtiyacı olduğuna değinen ve tarımda kimyasallardan arınmak gerektiğini belirten Faruk Çelik, şöyle devam etti: “ 2 milyon tonunu üretiyor. Bu arazide bu stratejik ürün, tekstilin ham maddesi pamuğun üretimini artıracak önlemler almak gerekiyor. Pamuk üretimiyle ilgili aldığımız önlemlerle göreceksiniz önümüzdeki yıl 2,5 veya 3 milyon ton olarak gerçekleşecek. Yani pamukta, 500 bin veya 1 milyon ton civarında artış gerçekleşecek. Tarımda kimyasallardan arınma ile ilgili çalışmaları da başlattık. Gübre ve ilaçla ilgili bir iki hafta sonra Milli Tarım Projesi dediğimiz hayvancılık ve bitkisel üretim ayağını takviye edecek önemli çalışmaları gündeme koyacağız. Tahmin ediyorum ki 2017 ortalarında atılması gereken birçok adım atılmış olacak ve kendi kendine çarkı döndürecek hızlı bir mekanizmanın işlemeye başladığını hep beraber görmüş olacağız. Hububatta tohum sorunumuz yok. Üretiyoruz ve bunları kullanıyoruz. Sebze ve meyvede sıkıntımız var. Çok büyük ölçüde değil. Orada da ciddi üretimimiz var. Şimdi bu alandaki tohumları da hububat gibi üretip o seviyeye ulaşmak istiyoruz. Tohumu ihracat eden, ithalat eden bir ülkeyiz. Şu anda tohumla ilgili kamuoyunda dedikodu mahiyetindeki konular doğru değil.”