Şiddetli yağmur ve dolu nedeniyle erik, kiraz, şeftali, domates, kabak ve fasulyeler zarar gördü, bahçe ve bağlarda daha hasar meydana geldi. Dolu yağışının etkili olduğu bölgelerde buğday, arpa ürünlerinde de zarar meydana geldi.
Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, dolu yağışı haberinin ardından zarar gören köylere giderek incelemelerde bulundu, çiftçilere geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Ünver, yaptığı açıklamada, dolunun köy arazisine düştüğünü ve sel sularının bağ ve bahçelere zarar verdiğini belirterek, "Bahçemizdeki domates, biber, fasulye, kavun ve karpuz gibi bazı ürünler sular altında kaldı. Çiftçilerimizin mağduriyetlerini gidermek için ortaklaşa bir çalışma yapıp, hasar tespit edildikten sonra çiftçilerin borçlarının ertelenmesi, kredi faizlerinin durdurulması için girişimlerde bulunacağız” dedi.
TARIM SİGORTASI ŞART
Tarım sigortasının öneminde değinen Başkan Ünver, “Tüm çiftçilerimizden ürünlerini sigorta yaptırması konusunda daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Tarım sigortasının önemini sürekli köylerde de dile getiriyoruz, ancak çiftçilerimiz sigorta yaptırmaya çok sıcak bakmıyor. Bu tür afetlerin ne zaman geleceği, nasıl olacağı belli olmuyor. Afet olunca da sigorta yaptırmayan çiftçilerimizde bu sefer "keşke yaptırsaydık" diyorlar. Keşke demeden önce çiftçilerimiz tarım sigortalarını mutlaka yaptırsınlar, o zaman bu kadar mağdur olmazlar. Şimdi çiftçi kara kara düşünürken ekili alanlarda hasar tespit çalışması yapılması bekleniyor” diye konuştu.
BÖYLE DOLU YAĞIŞI GÖRMEDİM
Çerkeşli köyünde çiftçilik yapan Mustafa Uysal ise, yağan dolu hakkında “Ben bu köyde doğdum, bu köyde büyüdüm. Ancak bu yaşıma kadar hiç böyle bir dolu yağışı görmedim. Bu bir afet olsa gerek. Arazimizde ne kiraz bıraktı, ne şeftali, üzüm, domates gibi ürünlerimize zarar verdi. Yetkililerden yardımlarını bekliyoruz “ dedi.