USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

TBMM Komisyonu, Bursa’da aile ve boşanmaları inceliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, 'Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi için Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi' amacı ile kurulan komisyon, Bursa’nın Gemlik İlçesi’nde incelemelerde bulundu.

TBMM Komisyonu, Bursa’da aile ve boşanmaları inceliyor
21-03-2016 14:59
Google News

Ak Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir başkanlığındaki komisyonda, Ak Parti'den Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Konya Milletvekili Hüsniye Erdoğan, CHP'den Afyon Milletvekili Burcu Köksal, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan, MHP'nin Aydın Milletvekili Deniz Depboylu yer alıyor. Araştırma komisyonu Bursa’daki incelemelerine Gemlik İlçesi’nde bulunan Büyükşehir Belediyesi Bursa Aile Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nde (BADEM) yaptı. Toplantıda, Gemlik, Bursa, Bölge ve Türkiye genelinde evlenme ve boşanma oranları incelenirken, yerel idarelerin aile bütünlüğüne katkıları da değerlendirildi.

BADEM’deki toplantıya Gemlik Belediye Başkanı Ak Partili Refik Yılmaz ve Kent Konseyi yöneticileri de katıldı. Komisyon Başkanı Ayşe Kesir Türkiye genelinde boşanma oranlarının son yıllarda yükselmesine rağmen, dünya genelindeki ortalamaya göre Türkiye’nin iyi durumda olduğunun altını çizdi.

Ayşe Kesir, ilk toplantılarını 14 Ocak’ta yaptıklarını ve komisyonunun 4 aylık görev süresi olduğunu belirterek, “Boşanma oranları ve aile sorunlarını araştırmak üzere kurulduk. Her birimiz alanla ilişkili insanlarız. Bazı sorunlar genelin dışında yerel özellik arz edebiliyor. Bu nedenle farklı bölgelerde, yerel sorunları incelemek için toplantılar gerçekleştiriyoruz. Daha önce Kilis, Urfa ve Antalya’yı ziyaret ettik. Bursa’yı da özellikle Marmara Bölgesini incelemek, hem de çok göç alması ve geçiş noktası olmasından dolayı tercih ettik. BADEM’in de yeni açıldığını biliyorduk, yerinde inceleme imkanları bulduk. Belediyelerin de bu konularda çalışması bizleri memnun etti” dedi.

Türkiye’de boşanmanın ana sebepleri ekonomi olarak görülse de, ekonomik sorunlar dördüncü veya beşinci sırada yer aldığını kaydeden Ayşe Kesir, “Öncelikli sorunun iletişim sıkıntısı olduğunu anlıyoruz. Kadınların boşanma sebebinde ise yüzde 60 oranında, evliliklerinin bir bölümünde düzenli şiddet gördüğünü öğreniyoruz. Engelli ailelerde de belli bir yüzde de, bir zaman sonra babanın evi terk ettiğini ve annenin engelli çocukla yalnız kalarak mücadeleyi sürdürdüğünü görüyoruz’’ diye konuştu.

Heyet, Bursa’da incelemelerine devam edecek.

TBMM’de, 'Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi için Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi' amacı ile kurulan komisyon, Gemlik’teki toplantının ardından Bursa’da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün boşanmak isteyen çiftlere yönelik verilen eğitimleri içeren sunumu izledi.

Ak Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir başkanlığındaki komisyona, Muradiye Külliyesi’nde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Osmangazi Sosyal Hizmet Merkezi Müdür Yardımcısı Psikolog Yeliz Kutlu, Bursa’da boşanmak isteyen çiftlerle yapılan görüşmelerin sonuçlarını açıkladı. Şu ana kadar 6 bin 747 kişiye aile eğitimleri kapsamında eğitim verildiğinin altını çizen Kutlu, “2014 yılında boşanma süreci danışmanlığı alan 176 çiftimizin 100’ü boşanmaktan vazgeçti. Diğer 76 çiftimiz ise işten izin alma sürecinde yaşadığı sıkıntılar, eşlerden birinin gelmemesi veya psikiyatrik tedavi görmesi neticesinde eğitimleri tamamlamadı. 2015 yılında eğitim alan 181 çiftin 113’ü boşanmaktan vazgeçti. 24 çiftimiz ise eğitimi tamamlamadı. Boşanan 4 çiftimiz ise çocuklarıyla ilgili bizden danışmanlık hizmeti aldı. 2016 yılında boşanmak isteyen 31 çiftten 12’si evliliklerine devam etme kararı aldı. 3 çiftimiz eğitime devam etmezken 16 çiftimiz ile görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

BOŞANMA SEBEPLERİ

Şu ana kadar eğitim verilen çiftlerde boşanma sebeplerini de araştıran Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri boşanmaların en başında iletişim sorunları gelirken ikinci sırada eşlerin aileleri ile ilgili sorunlar yer aldı. Sosyo ekonomik ve kültürel farkların da boşanmalarda etkin rol oynadığı gözlenirken aile içi şiddet, yaş ve din farkı, eğitim ve statü farkı, aldatma ve bağımlılık boşanmaların diğer sebepleri arasında yer aldı. Komisyon, çalışmalarına farklı kurumları dinleyerek devam etti.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ