İlk toplantısını 23 Haziran Salı günü saat 15.00'te yemin töreni için yapacak olan yeni TBMM'de Ak Parti, CHP, MHP ve HDP grupları, eski düzenlerine göre oturacaklar.
Ancak bu oturma düzeni, "geçici" bir oturma düzeni olacak. Hükümet kurulduğunda, yeni hükümetin yapısına göre, TBMM Genel Kurulu'nda partilerin oturma düzeni, yani milletvekillerinin oturacakları yerler de değişebilecek.
KOALİSYON OLURSA SİL BAŞTAN
TBMM'nin geçen dönemdeki, şimdi de geçici olarak korunacak oturma düzenine göre, TBMM Başkanlık kürsüsüne tam karşıdan bakıldığında, en sağda kalan bölümler, iktidar partisi de olması nedeniyle AK Parti'ye ayrılmış durumda.
AK Parti'yi, milletvekilleri sayısına göre, CHP, MHP ve HDP grupları takip ediyor.
TBMM'nin yeni dönem için açılacağı Salı günü de bu sistem korunacak.
Ancak yeni hükümet kurulduğunda, yeni hükümetin yapısına göre oturma düzeni de değişecek.
Geleneksel olarak TBMM Genel Kurulu'nda, iktidar partisine ya da partilerine mensup milletvekilleri, TBMM Başkanlık kürsüsüne karşıdan bakıldığında, sağ bölümde kalan yerlere oturuyorlar. Muhalifet ise, sol bölümde kalıyor. Nitekim Bakanlar Kurulu'na ayrılan sıralar da, yine karşıdan bakıldığında, TBMM Başkanlık kürsüsünün sağında kalıyor.
Koalisyon olasılıklarına göre;
Yeni dönemde AK Parti - CHP koalisyonu olursa, oturma düzeninde bir değişiklik olmayacak.
Ancak AK Parti- MHP koalisyon kurarsa, CHP'li vekiller MHP'li vekillerle yer değiştirecek; MHP, artık iktidarın bir parçası olduğu için AK Partili vekillerin yanına geçecek.
Aynı şekilde, AK Parti-HDP koalisyonu olması halinde de, bu kez AK Partili vekillerin yanına HDP'liler oturacak, ardından da vekil sayısına göre CHP ve MHP'li vekiller Genel Kurul'da yerlerini alacaklar.
CHP-MHP azınlık koalisyonu, ya da CHP-MHP-HDP koalisyonu kurulması halinde de milletvekillerinin yerleri tümden değişecek.
CHP-MHP- HPD koalisyonu olması halinde en sağa en çok vekile sahip olan iktidar partisi sıfatıyla CHP'li milletvekilleri oturacak. Onları MHP ve HDP'li vekiler izleyecek. AK Parti ise "muhalefet partisi" olması nedeniyle en soldaki sıralarda yer alacak.
HDP destekli bir CHP-MHP koalisyonu kurulması halinde ise, yine en sağda CHP'li vekiller, onların hemen yanında MHP'li vekiller oturacak. "Muhalefet"olmaları nedeniyle AK Parti ve HDP'li vekiller ise bu sıralamayla, salonun daha solundaki koltuklarda yerlerini alacaklar .
KULİSLER DE DEĞİŞECEK
Kurulacak hükümet, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin kullanacağı kulisleri de etkileyecek.
Yine TBMM kürsüsüne tam karşıdan bakıldığında, sağ tarafta kalan kulisler, iktidar vekillerine ayrılmış durumda.
TBMM'nin açılış gününde, eski sistem işleyeceğinden, sağdaki kulisleri AK Partililer, soldaki kulisi ise diğer üç parti kullanacak.
Ancak yeni hükümet kurulduktan sonra, iktidarın şekillenmesine bağlı olarak, partilerin kulisleri kullanım şekillleri de değişecek. Sağdaki kulisleri iktidarı oluşturan partiler, soldakini ise muhalefet kullanacak.