İnternet kullanımı teknolojik gelişimi artırırken, bazı problemleri de beraberinde getiriyor. Son yıllarda özellikle gençler arasında yayılan internet bağımlılığı tehlike sinyalleri veriyor. Sosyal medya araçlarının çeşitlenmesi, dijital oyunlar, insan hayatının internet aracılığıyla şekillenmesi, makineler arasında iletişimi sağlamak derken, hayatımızın her alanında kullandığımız internetin olumsuz sonuçları da her geçen gün artıyor. Dünya genelinde yapılan araştırmalar, bağımlılık oranının her geçen gün arttığını, bunun psikolojik problemlerden fiziksel hastalıklara kadar birçok olumsuzluğu beraberinde getirdiğini gösteriyor. Sağlık Bakanlığı da Türkiye'de internet bağımlılığının boyutlarını ölçmek için bir araştırma yaptı. Araştırma, yaşları 18'in altında olan 100 bin gençle gerçekleştirildi. “18 Yaş ve Altı Okur-Yazar Bireylerin İnternet Bağımlılığının Sosyo-Demografik Özelliklerine Göre Analizi ve Birey Sağlığı Üzerindeki Etkilerinin Tespiti Araştırması”, 22 bin hane ziyaret edilerek tamamlandı ve çarpıcı sonuçlar elde edildi.
ERKEKLER DAHA BAĞIMLI
Araştırmaya katılan 100 bin kişi arasında ortalama bağımlılık oranı yüzde 6.9 olarak belirlendi. Bilgisayar kullanmayı bilen yüzde 88'lik oran arasındaki genel bağımlılık oranı ise yüzde 8.4 olarak ölçüldü. Bağımlılık oranı kadınlarda yüzde 42, erkeklerde ise yüzde 58. Bu oran kentsel alanlarda ve orta gelirli kişilerde daha fazla. Araştırmaya göre gelir seviyesi arttıkça internet bağımlılığı oranı da artıyor. Araştırmaya göre 2023 yılında beklenen bağımlılık oranı ise yüzde 24.6. Başka bir ifadeyle 2023'te Türkiye'de her 4 kişiden 1'i internet bağımlısı olacak.
'İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ 2'YE KATLANIR'
Türkiye'de internetten alışveriş hacmi hızla artarken, veriler önümüzdeki 5 yılda bu hacmin 2'ye katlanmasını bekliyor. Yönetim Danışmanlığı firması The Boston Consulting Group (BCG) tarafından hazırlanan raporda, “Son yıllarda kıyasıya rekabetin yaşandığı perakende sektöründe dijital dönemde oyunun kuralları değişti. Hem firmaların hem müşterilerin hayatı değişti. Türkiye dijital perakendede 5 yılda 2 kat büyüklüğe ulaşır” denildi. Müşterilerin bilgisayardan, tabletten ürün ve fiyat karşılaştırması yaparak karar verme kolaylığı yaşadığına dikkat çekilirken, satıcıların da hızlı teslim, ertesi gün teslimat, farklı ödeme opsiyonu gibi hizmetleri standart hale getirerek hacmi artırdığına dikkat çekiliyor.