USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Teknoloji organik üretime yaramadı, üretici eski sisteme dönüş yaptı

DÜNYANIN EN KALİTELİ İNCİRİNİN YETİŞTİĞİ AYDIN’DA ÜRETİCİ, İNCİR HASADINDA ESKİ SİSTEME GERİ DÖNÜŞ YAPTI. PLASTİK KOVALARDA İNCİRİN ZARAR GÖRMESİ ÜZERİNE ÇİFTÇİLER ASIRLAR ÖNCESİNDE OLDUĞU GİBİ KARGI VE HAYITTAN ÖRÜLEN SEPETLERLE İNCİR HASAT ETMEYE BAŞLADI. ÜRETİMDE ESKİYE DÖNÜŞ OLUNCA AYDIN PAZARLARINDA ORGANİK ÜRÜNLERDEN OLUŞMA SEPET TEZGAHLARI KURULMAYA BAŞLANDI.

Teknoloji organik üretime yaramadı, üretici eski sisteme dönüş yaptı
11-08-2023 09:12
Google News

Dünyanın en kaliteli incirinin yetiştiği Aydın’da üretici, incir hasadında eski sisteme geri dönüş yaptı. Plastik kovalarda incirin zarar görmesi üzerine çiftçiler asırlar öncesinde olduğu gibi kargı ve hayıttan örülen sepetlerle incir hasat etmeye başladı. Üretimde eskiye dönüş olunca Aydın pazarlarında organik ürünlerden oluşma sepet tezgahları kurulmaya başlandı.


Gerek üretimin gerekse günlük hayatın kalitesi için vazgeçilmez olan teknoloji, organik üretime yaramadı. Türkiye’nin en önemli incir üretim merkezi olan Aydın’da plastik kovalarla yapılan hasatta incirin zarar görüp kalitesinin düşmesi üzerine çiftçiler inciri eski usul sepetlerle toplamaya başladı. Eskiden ihtiyacı kadar herkesin kendi ördüğü sepeti, yeni nesil örmeye de bilmeyince Aydın’da az sayıdaki sepetçi seri üretime geçti.


Plastik kovalara toplanıp taşınan incirlerde daha çok ezilme ve sulanma olduğunu, ancak asırlar önceki sistemde olduğu gibi hayıt ve kargıdan yapılma sepetlerle toplanıp taşınan incirlerin daha sağlıklı olduğunu belirten Aydınlı incir üreticilerinden Adnan Çetin, “Eskiden alternatifi olmadığı mecburiyetten herkes doğal sepet kullanırdı. Teknoloji gelişti, plastik yaygınlaştı herkes de daha rahat ve kolay olduğu için incir hasadında plastik kova kullanmaya başladı. Oysa incir çok hassas ve narin meyvedir. Plastik kovada taşınınca yük çok biner ve ezilme olur. Organik sepet dediğimiz kargı ve hayıttan üretilme sepette taşındığında ise incirde ezilme olmuyor, sürekli havalanıyor ve rutubet yapmıyor. Bu nedenle herkes yeniden eski usul sepetlere yöneldi” dedi.


Pazarlarda tanesi 150-200 TL’ye satılan sepetlerin üreticilerden yoğun ilgi gördüğü belirtildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ