USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

TEMA’dan Taş Ocağına Tepki

Edirne’nin Keşan ilçesinde Saros Körfezi Önemli Doğa Alanı sınırları içerisinde kalan bir taş ocağına ruhsat verilmesi tepkilere yol açıyor.

TEMA’dan Taş Ocağına Tepki
08-08-2015 13:57
Google News
Edirne’nin Keşan ilçesinde Saros Körfezi Önemli Doğa Alanı sınırları içerisinde kalan bir taş ocağına ruhsat verilmesi tepkilere yol açıyor. TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, "Üst üste açılan taş ocakları doğal hayatı ve bölge ekonomisini tehdit ediyor" dedi.
Edirne’nin Keşan ilçesi Mecidiye Belde sınırları içerisinde yer alan taş ocaklarının doğal hayata zarar verirken ekonomik potansiyeli de tehdit ettiğini belirten TEMA Edirne İl Temsilcisi Çoğal, "Aynı bölgede daha önceden işletilen taş ocakları zaten çevre tahribatına neden oldu. Yeni taş ocağına ruhsat verilmesi bu olumsuz etkileri daha da artıracak. Orman sahası içerisinde, endemik türlerin yaşam alanı olan bir yerde ve aynı zamanda ‘kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi’ olan bir yerde taş ocaklarının işletilmesi, çevre ve insan sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra bölgenin sahip olduğu doğal değerlerin kaybolmasına neden olacak" ifadelerini kaydetti.
Bölgenin kızılçam ormanları, maki toplulukları, sarp kireçtaşı kayalıkları üzerindeki bitki toplulukları, kumullar ve kıyı lagünlerinden oluşan zengin bir habitat çeşitliliğine sahip olduğunu hatırlatan Çoğal, "Saros Körfezi Önemli Doğa Alanı, endemik ve nesli küresel ölçekte tehlike altında olan türler açısından önemlidir" açıklamasında bulundu.
"ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR"

Taş ocaklarının işletme sahalarında canlıların yaşam alanlarının tahrip olduğunu, doğal çevre morfolojisinin bozulduğunu, toprak kayıplarına ve dolayısıyla bölgenin topografyasının değişmesine ve görsel kirliliğe neden olduğunu anlatan Çoğal, "Taş ocaklarında uygulanan delme, patlatma gibi üretim yöntemleri sonucunda da hem üst toprak kaybı yaşanıyor hem de flora ve fauna tahrip ediliyor. Yüzlerce yıl süren toprak oluşumu ve canlı yaşamı bir anda yok ediliyor. Üretim aşamasında meydana gelen tozlar da çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor. Taş ocakları hem üretim aşamasında hem de terk edildikten sonra görüntü kirliliğine de neden oluyor, bölgenin peyzajı da bundan olumsuz etkileniyor" dedi.

"TARIMSAL VERİMLİLİK DÜŞER"

Edirne’nin Keşan ilçesi Mecidiye Belde sınırları içerisindeki taş ocaklarının bölgenin ekonomik potansiyeline de zarar verebileceğini de vurgulayan TEMA Vakfı İl Temsilcisi Çoğal, "Saros Körfezi ekosistemi de kalker tozu ile tahrip olma sürecine girmiş ve bu durum, bölgemizin topraklarının kimyasal özelliklerinin değişmesine, etkilenen sahalarda tarımsal verimin düşmesine neden olabilir. Ayrıca hem doğal yapısı hem de turizm potansiyeli ile son derece önemli bir bölge olan Mecidiye Uzunkum Mevkii, bölgedeki hakim rüzgarların da etkisiyle, söz konusu taş ocaklarından olumsuz etkilenmektedir" diye konuştu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ