Vücudundaki tenya (bağırsak kurdu) kanser olan 41 yaşındaki Kolombiyalı bir adam hayatını kaybetti. Tıpta ilk kez karşılaşılan vakada, bir parazitin kanserli hücrelerinin insana zarar vermesi doktorları şaşırttı. Hastanın aynı zamanda HIV virüsü taşıması nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıfladığı, tenyanın bu sayede rahatlıkla vücudunda çoğaldığı anlaşıldı.
Kolombiyalı doktorlar çözemedi
New England Tıp Dergisi’nde ayrıntıları yayınlanan vakayı Kolombiyalı doktorlar 2013’te çözemeyince, ABD Hastalık Kontrol Merkezi doktorlarından Dr. Atis Muehlenbach ve ekibi devreye girdi.
Sorunu anlayabilmek için gecelerce uykusuz kaldıklarını söyleyen Muehlenbach, önce kanser nedeniyle adamın hücrelerinin küçüldüğünü ya da yeni bir salgın türü keşfettiklerini sandıklarını anlattı.
Tanıdan üç gün sonra öldü
Yaklaşık 4 santimetre genişliğindeki tümörlerin, hastanın ciğerlerinde bulunduğunu anlatan araştırmaya göre, kanserli hücrelerin türünün tanımlanamaması tedaviyi imkansız kıldı.
Ancak kanserli hücrelere moleküler seviyede yapılan testlerde tenya DNA’sı bulununca durum anlaşılabildi. Tespittin üç gün sonra da 41 yaşındaki Kolombiyalı, Medellin şehrinde hayatını kaybetti.
‘Cüce tenya’
Hymenlopis nana adı verilen ‘cüce tenya’ türü parazitin tüm hayatını insan vücudunda geçirdiğini ve vücudunun yüzde 90’ını üremek için kullandığını belirten uzmanlar, bu türün günde binlerce yumurta bıraktığını söylüyor.
Kansere yakalanan tenyanın ise muhtemelen mutasyon geçiren bir yumurta hücresi olduğu sanılıyor. Dünyada en az 75 milyon kişide olduğu tahmin edilen parazitten korunmanın en iyi yolu, çiğ et yememek ve elleri sıkça yıkamak.
Kaynak: BBC