Doğa Koruma ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürlüğü, sulak alanların önemine dikkat çekmek için Marmara Gölü'nde etkinlik düzenlendi. Etkinliğe 4'üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Manisa Şube Müdürü Uğur Bayil ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı sevgi evlerinde kalan 30 çocuk katıldı. Çocuklar; birçok kuş türünün yaşadığı göldeki hayvanları daha yakından görebilmek için teleskopla baktı. Marmara Gölü'nde 37 türden yaklaşık 60 bin kuşun yaşadığını belirten Bayrak, önümüzdeki hafta yeni bir sayım yapacaklarını söyledi.
İzmir, Aydın, Manisa ve Muğla bölgesinde yaklaşık 80 sulak alan olduğunu kaydeden Bayrak, "Türkiye'de 500 civarında sulak alan var. Bu alanların barındırdığı hayvan ve bitki türleri çok önemlidir. Marmara Gölü'nde de pelikanlar var. Türkiye'de pelikanların yavruladığı alanlardan bir tanesidir. Gölde 60 bin kuş saydık. Burası ayrıca turizm açısından bir değerdir. Gelen ziyaretçilerin gezebilmesi için yürüyüş yolları ve kuş gözlem kuleleri yapacağız. Turizm geliri de elde edilecek" dedi.
Marmara Gölü'nün nesli tükenme tehlikesi altında olan kuş türlerine de ev sahipliği yaptığını kaydeden Bayrak, dünyada sadece 3 bin çift kalan tepeli pelikanların yüzde 10'unun burada olduğunu söyledi. Koruma altında olan tepeli pelikanlara zarar verenlerin çok ağır cezalarla karşı karşıya kaldığını kaydeden Bayrak, "Tepeli pelikan nesli koruma altında olan türlerden bir tanesidir. Üremesi için platformlar yaptık. Bu tür hayvanlarla ilgili cezalar çok ağır. Usulsüz avlanmalara karşı ekiplerimiz ile sürekli av denetimlerini yürütüyoruz. Vatandaşların bilinçlenmesi ve sahip çıkması için çalışıyoruz. Para cezası 200 bin lira civarındadır. Dünyada 3 bin çift tepeli pelikan kaldı. Sadece Türkiye için değil dünya için önemli" diye konuştu.
Sevgi evlerindeki çocuklar da teleskop ve dürbünlerle doğa harikası gölü ve tepeli pelikanları izleme fırsatı buldu.