Bursa 14. Kitap Fuarı'nda imza günü etkinliğine katılan Avcı, yaptığı açıklamada, terörün bir amacının da şiddet kullanarak devlete ve güvenlik güçlerine karşı rahatsız edici eylemlerde bulunmak olduğunu söyledi.
Terör örgütlerinin, silahlı propaganda yaparak "hangi fırsatı bulur, hangi ortamı kullanabilirse" onu değerlendirdiğini belirten Avcı, şu ifadeleri kullandı:
"Yeri gelir kırda, yeri gelir şehirde, yeri gelir başka bir noktada her zaman bu tür olaylar, yapacağı şeyler. Tabii ki başka şeyler de karışınca insanlar tedirgin oluyor. Terör olaylarının bir kısmı özellikle Güneydoğu'da, PKK kaynaklı. Bir kısmı da daha çok dışarıdan bize ithal gelen IŞİD'in veya Suriye'deki grupların özellikle kendilerine yönelik faaliyetlerden dolayı Avrupa ülkelerine mesaj vermek adına Türkiye'de yaptığı eylemlerdir. İstanbul'daki olay böyle bir şeydi. Avrupa'ya veya dünyanın başka ülkelerine Suriye'deki örgütlerin veya birtakım terör örgütünün mesaj vermeye kalktığı olaylardır."
Şüpheli kişi ve araçlarla ilgili ihbarlar
Avcı, terör olayları yüzünden halkın tedirginliğe kapılmaması gerektiğini anlattı. Terörün amacının insanları korkutmak ve yıldırmak olduğunu vurgulayan Avcı, "Terör örgütleri bir olay yapar, bin kişiyi korkutmayı amaçlar. Elbette tedbirler alınmalı ve ne olursa olsun, bu terör olayları Türk insanını korkutup yıldırmamalı." diye konuştu.
Hanefi Avcı, günlük hayatın, kamu düzeninin normal akışında süreceğini, güvenlik güçlerinin de gereken önlemleri alacağını dile getirdi.
Beyoğlu'ndaki terör saldırısının ardından pek çok kentte şüpheli kişi ve araçlara ilişkin güvenlik güçlerine yapılan çok sayıdaki ihbara ilişkin de değerlendirme bulunan Avcı, şunları kaydetti:
"Öyle olayların olması elbette çok kötü. Böyle devam edecek değildir. Mutlaka gerekli tedbirler alınır. Sadece, güvenlik görevlilerine yardımcı olmak açısından şüphelendiğimiz her şeyde bilgi vermek suretiyle yardımcı ve destek olmalıyız. Tersine paniği büyütüp abartarak yaygınlaştırmamalıyız. Tabii ki devlet tedbir alıyor. Bir veya iki olayı çok genelleştirerek tüm Türkiye genelindeki insanları paniğe sevk etmemeliyiz. İnsanların günlük hayattan geri çekilmemesi gerektiği kanaatindeyim. Terörün hedefi kitleleri korkutmaktır, bu amaca hizmet etmemek gerekir. "
"Devlet hiçbir zaman geri atmamıştır, atmaz da"
Avcı, yaşanan bir iki olay nedeniyle karamsarlığa kapılmamak gerektiğini belirtti.
Türkiye'de terör olaylarının 30 yılı aşkın bir süredir yaşandığını hatırlatan Avcı, "Devlet hiçbir zaman geri atmamıştır, atmaz da. Mühim olan bu olayların olmaması, meydana gelmemesidir. Önemli olan bu noktaya gelmeden tedbir almak. Yoksa bugünkü ortama geldikten sonra sorunları halletmek daha zor." ifadelerini kullandı.
Hanefi Avcı, bu dönemde vatandaşların yapması gerekenleri, "güvenlik görevlerine yardımcı olmak, tedbirli ve duyarlı olmak" diye sıraladı. Kimsenin kimseye korku aşılamamasını isteyen Avcı, şöyle konuştu:
"Dünya, ülkemizdeki terör olaylarına tepki verdi. Belki bu tepki Fransa'da yaşanan terör olayındaki tepki kadar değildir ama farklıdır. Bizdeki olaylara birçok dünya ülkesi tepkisini koydu. Tüm dünyada terör hiçbir zaman tasvip edilemez. Elbette Fransa'daki tepki daha büyüktü. Fransa'nın bulunduğu konum, coğrafi yapısı ve yapılan eylemin türüne göre etkisi var. Yoksa Türkiye'deki olayları da birçok ülke tasvip etmemiştir, herkes bunu protesto etmiştir. Bunu beğenen, terör gruplarıdır."