USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Titizliğin "4G" kuralı

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, titizliğin temelinin 4G “Geri Dönüştür, Geri Kullan, Gerile, Geri Çevir” olduğunu belirterek, “Titizlik 4G kuralına uyularak gerçekleştirilirse, bireysel olarak yapacaklarımız dünyanın dengesine ve temizliğine katkıda bulunacaktır” dedi.

Titizliğin
23-12-2015 12:54
Google News

“Titiz Misin” programının sunucusu Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, dünyanın giderek daha çok kirletildiğini, insanların gereksiz tüketim hırsıyla ekosistemi sarstığını söyledi. Özyaral, “Çok basit olarak görünen titizlik bile 4G kuralına uyularak gerçekleştirilirse, bireysel olarak yapacaklarımız dünyanın dengesine ve temizliğine katkıda bulunacaktır” dedi.
Hafta içi her gün yayınlanan programında Halk Sağlığı Uzmanı olarak kişisel bakımdan, ev düzenine, sağlıklı beslenmeden, dünyanın ekolojik dengesine kadar pek çok konuya değinen Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Bireysel olarak hayatımızı idame ettirebilmek için sürdürülebilir, temiz doğaya ihtiyacımız var. Yaşam kalitesini arttırmak için temiz doğaya, temiz doğa için de temiz suya ihtiyacımız vardır.  ‘Gerçek yeşil için gerçek mavi’ sloganımız olmalıdır” şeklinde konuştu.

“EGOSİSTEM, EKOSİSTEMİN YERİNİ ALIYOR”
Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Dünyada insanoğlu, yaşam tarzı ile her şeye hakim olma dürtüsü sayesinde ekosistemin yaşamsal döngüsünü bozuyor.  Yeni bir denge unsuru oluşturarak yaşam piramidinin tepesinden, dünyayı yönetmek istiyor. Bu dürtü maalesef tüm dengeleri bozarak hepimizin içinde olduğu Ekosistem yerine, insanoğlunun kendi elleri ile oluşturduğu Egosistemi  getirmektedir. İhtiyaç fazlası ürünlerin piyasaya sürümünün arttığı, pek çok atığın çöplüklerde yığıldığı ve tarım alanlarının azaldığı dünyamızda tek çare aklı başa toplamaktan geçiyor. Egolarımızla yaşıyoruz, yarınımızı düşünmüyoruz, gelecek nesillerin mirasını tüketiyoruz. Haberlerden duyduğumuz küresel ısınma tanımlaması gerçek ısınma mı, yoksa küresel soğuma mı? Bütün bunları anlamalı ve derhal çalışmalıyız. Bugünün ihtiyaçları ne acıdır ki yarının sorunları olacaktır. Durup düşünme zamanı” diye konuştu.
“Bütün bunları yapmaya hakkımız var mı?” diye soran Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Bunun için biz de 4G kuralını tanıyalım, anlayalım, yaşamımıza sokalım, uygulayalım ve uygulatalım” şeklinde konuştu.

4G KURALI NEDİR?
4G kuralının görev ve sorumluluk olarak benimsenmesi gerektiğini belirten Özyaral, 4G sistemini şu sözlerle anlattı:
“Geri Dönüştür: Hiçbir şey çöp değildir. Mutlaka ayrıştırılmalı ve geri dönüştürülmelidir. Örneğin pet şişeleri başka amaçla kullanmak söz konusu olamayacağından geri dönüştürülmelidir.   
“Geri Kazan /“Geri Kullan”: Kullanım dışı kalan ürünler, torbalar, kutular, kartonlar, şişeler, kumaş parçaları vb. ürünleri başka amaçla tekrar tekrar yeniden kullanmalıyız. Bunun için bağışta bulunmalı, yeni tasarımlar yapılmalıdır. Tek kullanımlık ürünlerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Sebze, meyve kabuklarını çöpten bahçeye döndürelim, kendi gübremizi yapalım.
“Gerile”: Tasarruflu olalım, ihtiyacımız kadar olanı alalım. Gereksiz hiçbir şey almayalım. Elektrik, su, kömür, doğal gaz gibi enerji kaynaklarını israf etmeyelim. Suyumuza sahip çıkalım.
“Geri Çevir”:  Eğer ihtiyaç değilse, kullanmayacağın ürünleri reddet, alma, gereksinimi olanlara verilmesini sağlayalım.”
Doç. Dr. Oğuz Özyaral 4G prensibinin hepimiz için bireysel ve toplumsal bir sosyal sorumluluk olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Git Öğren, Gel Uygula” prensibi ile doğru bilgiyi derhal kaynağından alıp uygulamalıyız. “Güven, İnan” prensibi ile yaptığımız işe ve kendimize güvenip inanmalıyız. Dünya hepimizin sorumluluğundadır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ