USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Toplu taşımanın 144 yıllık öyküsü kitaplaştırıldı

İstanbul’da 1871 yılında atlı tramvayla başlayan toplu ulaşımın 144 yıllık öyküsü “Fotoğraflarla İstanbul’da Ulaşım” adıyla kitaplaştırıldı.

Toplu taşımanın 144 yıllık öyküsü kitaplaştırıldı
18-06-2015 13:29
Google News

144’üncü yaşını kutlayan İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT), kentteki toplu ulaşım tarihini “Fotoğraflarla İstanbul’da Ulaşım” adlı iki ciltlik kitapla okuyucularla buluşturdu.

Kitapta İstanbul’da toplu ulaşımı 1871 yılında Azapkapı-Beşiktaş hattında açılan ilk atlı tramvayla başlatan, daha sonra elektrikli tramvay işletmeciliğine geçen, şehri 1927 yılında ilk otobüslerle tanıştıran, 1961 yılında troleybüsleri devreye alan, 2007 yılında açılan metrobüsle İETT’nin toplu taşımadaki 144 yıllık serüveni anlatılıyor. İstanbul Kent İçi Ulaşım Tarihçisi Akın Kurtoğlu tarafından hazırlanan ve İETT Fotoğraf Arşivi’nden seçilen fotoğraflardan oluşan iki ciltlik eserde İstanbul’un otobüslü yılları konu ediliyor. Kitap, İstanbul’un kent ve ulaşım tarihi üzerine çalışan araştırmacılar için kaynak niteliği taşıyor.

“BİR ALBÜM OLMANIN ÖTESİNDE”

İETT’nin çok köklü bir şirket olduğunu ve bu yıl 144’üncü yaşını kutladıklarını dile getiren İETT Kurumsal İletişim Daire Başkanı Cevdet Güngör, “İETT, son dönemde özellikle kent içi toplu ulaşımda otorite bir firmadır. Kuruluşundan itibaren toplu ulaşımda kullanılan araçlar ve o günkü kültürel şartlar, fiziki şartlar, kent kültürü ile alakalı bir kitap hazırladık. Yaklaşık bir yıldan fazla sürdü bu kitabın hazırlığı. Hem İETT arşivinden hem özel koleksiyondaki bir takım fotoğraflardan, bizim arkadaşlarımızın da üstün gayretleri ile beraber ortaya böyle bir eser çıkartmış olduk. İstanbul’da fotoğraflarla toplu ulaşım kitabımızın adı iki ciltten oluşuyor. Kitapta sadece araçları, durakları veya şehre ait görüntüleri değil onarla ait bir takım hikayeleri de buluyorsunuz. Bu bir albüm olmanın ötesinde, o günkü tarihlerde yaşanmış hikayeler, anekdotlar, o güne ait izleri de bu kitapta bulmak mümkün” dedi.

“YOLCULARIMIZLA DUYGUSAL BAĞDA KURMAK İSTİYORUZ”

Kitapların amacın geçmişe dair bir takım izleri gün yüzüne çıkarmak olduğunu söyleyen Güngör, “Hem araştırmacılar için bir kaynak oluşturmak hem de biz sadece toplu taşıma yapan bir firma olmanın ötesinde yolcularımızla bir duygusal bağda kurmak istiyoruz. Dolayıyla bu kitaplarımızı herhangi bir vatandaşımız, yolcumuz veya bir yöneticimiz bakıp incelediği zaman geçmişe dair kendi hatıraları hafızasında canlanıyor ve gözünde binmiş olduğu troleybüsler, o günkü şartlarda İstanbul’da hangi araçlar çalışıyorsa o araçlar, duraklar, orda geçen diyaloglar bunlar gözünde canlanıyor. Böyle sosyal bir fayda da üretmiş oluyoruz” şeklinde konuştu.

Cevdet Güngör, kent içi toplu ulaşım hizmeti sağlayan bir firma olduklarını dile getirerek, “ Son dönemde 1927 yılında kullanılan ilk otobüsü, sonra Türk mühendislerinin yapmış olduğu ‘Tosun’ diye adlandırdığımız otobüsü bunlardan 4 ya da 5 tanesini tekrardan yenilemek suretiyle İstanbul’un tarihi mekanlarında hizmete sunduk. Bu kitapta bu anlamda geçmişe dair hatıralarımızı, belgelerde kalan şeyleri gün ışığına çıkarmak. Hem müşterilerimize hem de araştırmacılara bir kaynak temin etmek asıl amacımız bu. İETT olarak biz halka toplu taşıma hizmeti vermenin yanında onların gündelik hayatına bir takım kültür ve sanat anlamında değer katmayı da hedefliyoruz. Bu anlamda Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş’ın ve Genel Müdürümüz Mümin Kahveci’nin son derece anlamlı ve cesaretlendirici destekleri var. Bu anlamda bu tarz kitapların ve eserlerin ortaya çıkmasında elbette ki Sayın Başkanımızın ve Genel Müdürümüzün emeği, katkısı vardır bundan dolayı kendilerine minnet ve şükranla anıyoruz. İstanbulluların hayatına geçmişe ait izlerini bir nebze de olsa hatırlatma anlamında bir katkımız olduysa kendimizi bahtiyar addediyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ