8 yıl boyunca patenti elinde tutmuş ama…
Catherine Hettinger stres çarkını 7 yaşındaki kızını eğlendirmek için yapmış. Ve bu fikri tam 20 yıl önce düşünmüş. 8 yıl boyunca patenti elinde tuttuktan sonra patentin yenileme ücreti olan 400 doları maddi durumlardan dolayı ödeyemediği için patent boşa düşmüş.
Stres çarkının hikayesi oldukça trajik!
Stres çarkının hikayesi bi' hayli üzücü. Hettinger 90'lı yıllarda doğuştan gelen, bağışıklıkla ilgili bir hastalıkla pençeleşiyor ve kas rahatsızlığı yaşıyordu. Ve o zamanlar, şimdilerde 30 yaşında olan kızı Sara'ya hamileydi. Kas hastalığı yaşayan Hettinger, Sara'nın oyuncaklarını toplayamıyordu. Ve onunla oyun oynamakta zorluk çekiyordu.
Fakat onun aklına dâhiyane bir fikir geldi. Gazeteleri bir araya getirerek, başka malzemeler ile bantla tutturuyordu. Ve Sara, Hettinger'in yaptığı bu şeyle oynuyordu. Hettinger bunu geliştirmeye başladı. Ve tekrar tekrar tasarlamaya devam etti. Bu tasarımlar sonucunda stres çarkının temel ve mekanik olmayan versiyonu ortaya çıkmaya başladı. Hettinger bu süreç için “Biz stres çarkını, Sara ile birlikte icat ettik” diyor.
Şu anda durumu oldukça kötü…
Hettinger şu anda 62 yaşında ve gerçekten zor bir hayat yaşıyor. Telefonu kesik ve aracı çalışmıyor. Bunlar için nasıl para bulabileceğini düşünürken, mütevazi dairesinde yaşayıp gidiyor.
Eğer patenti elinde tutabilseydi…
Hettinger bütün dünyayı sallayan ve küçücük bir fikirden çıkan bu küçük icadın patentini elinde tutabilseydi, milyonlarca doların sahibi olacaktı. Fakat yine de üzülmüyor. "Tasarladığım bir şeyi insanların anlaması ve gerçekten işlerine yaraması beni memnun ediyor" diyebiliyor ve ekliyor: “Ben teknisyenim. Multimilyon dolarlık anlaşmalar yapan biri değilim. Param olsaydı ya da bir sermayedar bulabilseydim, farklı olurdu” diyor.
Stres çarkı bazı ülkelerde yasaklanmaya başladı!
Hızlı gelen şöhret ve dünyayı kasıp kavurmasından sonra Britanya, ABD, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı ülkelerin okullarında stres çarkı yasaklanmaya başlandı.