ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Haseke kentine bağlı Rasulayn bölgesine yönelik hava bombardımanından kaçan Suriyelilerin Türkiye'ye kaçışları sürüyor.
Koalisyon güçlerinin Rasulayn ve çevresine yönelik hava saldırılarının yanında bazı Kürt gruplarla terör örgütü DAEŞ arasındaki çatışmaların giderek şiddetini arttırması üzerine son 15 günde yaklaşık 15 bin Suriyeli, Türkiye'ye sığındı.
Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine bağlı Zenginova ve Kepezli mahallelerinde oluşturulan noktalardan Türkiye'ye giriş yapan sığınmacılar, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) görevlilerince oluşturulan merkezde kayıtlarının yapılmasının ardından yakınlarının yanına veya kamplara gönderiliyor.
Süluk kentinde yaşayan Suriyeli İsa Seri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının sivil asker ayrımı gözetmeksizin her tarafı rastgele bombaladığını öne sürdü.
Bombardıman nedeniyle evlerinin yıkıldığını ve birçok Suriyelinin hayatını kaybettiğini belirten Seri, şöyle konuştu:
"Uçaklar önceleri belirli noktaları vuruyordu ancak son 10 gündür sivil, asker ayırt etmeden rastgele her yeri bombalamaya başladı. Eğer Türk askeri olmasaydı sınırda bile uçaklar bizi vururdu. Allah'a şükürler olsun ki Türk askeri bizi korudu ve ülkeye güvenli bir şekilde aldı. Bize yiyecek ve içecek verdi. Ambulanslar bizim için geldi. Hepsine çok teşekkür ediyorum."
Vadha Halaf da uçakların bombardımanlarını arttırması üzerine canlarını kurtarmak için bütün mallarını bırakıp, sadece elbiselerini alarak kaçtıklarını ifade etti.
Türkiye'de güvende olduklarını ancak 3 kızının Suriye'de kalması nedeniyle gözünün arkada kaldığını vurgulayan Halaf, "Uçaklar bir sağımızı, bir solumuzu bombalıyordu. Ne yapacağımızı nereye gideceğimizi şaşırınca Türkiye'ye geldik. Bize kucak açan yetkililere teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Esed rejimine ait uçaklar varil bombası atıyor
Deyruz Zor kentine bağlı Muhasan kasabasında yaşayan Reşit Alavi ise Esed rejimine ait uçakların attığı varil bombaları nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Savaşta evlerini, eşyalarını ve yakın akrabalarını kaybettiklerini belirten Alavi, "Bulunduğumuz yerden araç değiştirerek 7 gün süren zorlu yolculuğun ardından Tel Abyad'a geldik. Burada 5 gün sokaklarda kaldıktan sonra Zenginova Mahallesi'ndeki sınırdan Türkiye'ye geçtik. Bizi kabul ettikleri için Türkiye'ye teşekkür ediyoruz" dedi.
Savaşın başladığı tarihten bu yana çocuklarının eğitim almadığına işaret eden Alavi, bir çocuğunun da astım hastası olduğunu sözlerine ekledi.