USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk Metal MESS toplu sözleşme taleplerini açıkladı

Türk Metal Sendikası ve MESS arasında 2021-2023 dönemi toplu sözleşme görüşmeleri 1 Eylül’de başlıyor. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, yeni dönem grup toplu sözleşme taleplerini kamuoyu ile paylaştı.

Türk Metal MESS toplu sözleşme taleplerini açıkladı
25-08-2021 15:05
Google News

HABER: H.GÜL KOLAYLI

Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak 2021-2023 dönemi grup toplu sözleşme taslağının hazırlanması sürecine yönelik şu bilgileri paylaştı:

“Metal Sanayi İşverenleri Sendikası MESS ile iki yılda bir toplu iş sözleşmesi imzalıyoruz. 2021-2023 dönemini kapsayacak bu sözleşme içinİki ay önce çalışmaları başlattık. Ülkemizde belki de sadece bizim yaptığımız örgüt içi demokrasinin önemli bir ayağı olan anket çalışması gerçekleştirdik. 120 bin üyemize uygulandı. Bununla da yetinmedik. Özel bir araştırma firmasına da anket yaptırdık, on bin kişi üzerinde. 10 bin rakamı önemli, çünkü önemli, zira on binin üzerinde hata oranı sıfıra yakın çıkıyor. Böylece üyelerimizin taleplerimizi oluşturduk. Ardından MESS’e bağlı işyerlerinde çalışan 700 temsilci arkadaşımızla çalıştaydüzenledik.  Hafta sonu, pazar günü başkanlar kurulu olarak toplandık ve teklifimize son şeklini verdik.”

127 BİN TÜRK METAL ÜYESİNİ KAPSIYOR

Söz konusu sözleşmenin MESS’e üye 179 işletmeye bağlı 210 işyerini kapsayacağını belirtenPevrul Kavlak sözleşmeden 127 bin Türk Metal üyesinin yararlanacağını söyledi.

Bu işyerleri parasal ve sosyal ödemelerin düzeyine göre işyerlerinin değerlendirmenin 3 ayrı grupta gerçekleştiğini ifade eden Kavlak “Birinci grupta 89 bin 500 üyemiz, ikinci grupta yaklaşık 27 bin üyemiz, üçüncü grupta ise yaklaşık 11 bin üyemiz bulunuyor” dedi.
Sözleşmenin Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarını kapsadığına dikkat çeken Pevrul Kavlak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunlar ülkemiz ekonomisinin lokomotif firmaları. Otomotivden beyaz eşyaya TOFAŞ, Renault, Ford, Mann. Demir Çelik, Arçelik, Bosch. Siemens gibi işkolumuzun en önemli firmaları bulunuyor. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında ilk 10’da 4 firma, ilk 50’de 13 firma, ilk 100’de de 20 firma bulunuyor. Sözleşme kapsamında bizim dışımızda DİSKBirleşik Metal İş ile Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş Sendikalarının da üyeleri var; ama bu  kapsamdaki işçilerin yüzde 91’i Türk Metal üyelerinden oluşuyor.”

İLK ALTI AY ÇEKME 2,57;  ZAM YÜZDE 27

Pevrul Kavlak MESS e verilecek teklifin ayrıntıları hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Teklifin 1.yılının ilk altı ayında saat ücreti 20,50 liranın altında olanlara 90 kuruş saatlik ücretinde iyileştirme istiyoruz. Ücreti 6 bin 150 liranın altında olanlara 6 bin 150 lira brüt ücreti geçmeyecek şekilde 270 lira bir zam, iyileştirme istiyoruz. Daha sonra üyelerimizin tamamına yüzde 27 zam istiyoruz.Yani çekme 2, 57; zam yüzde 27 olmak üzere birinci yılın ilk altı ayına yüzde 29,57 zam talebimiz var. İkinci altıncı ayı enflasyon, üçüncü altı ayı enflasyonartı saatlik ücretlere 1 TL, 4. Altı ay enflasyon talep ediyoruz.”
Sosyal yardımlara yönelik talepleri hakkında bilgi  veren Pevrul Kavlak “Yine sözleşmemizde sosyal haklar, bayram paraları, yakacak yardımı izin yardımları, ölüm yardımı, askerlik yardımı, doğum yardım, eğitim yardımı ı gibi bütün sosyal hakların tamamına birinci yıl birinci  yüzde 35, ikinci yıl enflasyon artı yüzde 4 istiyoruz. Bizim tüm üyelerimiz 2017’den beri tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında. İlk defa 2017 grup sözleşmemize giren bir madde. Bunun kapsamını genişletiyoruz. Tamamlayıcı sağlık sigortasınıneş ve çocuklara yapılması yönünde de bir talebimiz var.”

MAZERET İZNİ, ANAOKULU EĞİTİM YARDIMI

Dini ve milli bayramlarda yüzde 100 mesaili çalışıldığını anımsatan Pevrul Kavlak

“Bayram ve pazar günü çalışanlar üç yevmiye alıyorlar.  Bunu yüzde 200 sadece dini ve milli bayramlarda ve arifelerde ve dini bayramlarda çalışmayı dört yevmiye olarak talep ediyoruz.Gece çalışma tazminatı akşam 22.00’den sabah 06.00’ya kadar çalışan arkadaşlar mevcutta çalıştıkları saate göre yüzde 10 zamlı alıyorlardı, bu yüzde 15 istiyoruz. Bakım onarım ve teknik personel tazminatı diye yeni bir talebimiz var. Sendika üyesi işçilerden tüm üretim birimlerinde bakım ve onarım işlerini yapan, kontrol ve otomasyon sürecini takip eden üyelerimize yüzde 10 artı bir ücret talebimiz var. Mazeretiznimiz de toplu sözleşmede ilk defa yer alıyor. Üyelerimizin birinci derece yakınları yatarak tedavi olduğunda ya da sünnet düğünü olduğunda belgeleyerekyılda  üç gün izin talep ediyoruz. Toplu sözleşmeden sonra işe girenlerle toplu sözleşmeden yararlanan arkadaşlarla ciddi fark oluşuyor, bu makası kapatmak için, onlar için de asgari ücret artı on talep ediyoruz. Eğitim yardımının da alanını genişletiyoruz. Anaokuluna gidenler için de talebimiz var” dedi.

SAKLI HAKLAR TALEBİ

Türk Metal olarak Saklı Haklar diye bir taleplerinin de olduğunu gündeme getiren Pevrul Kavlak “Saklı haklar diye bir talebimiz var. MESS’e sonra üye olan işletmelerin bazımaddelerinde,devamlılık birimi, mesaide yüzde oranının fazlalığı gibi bayram ve sosyal haklardaki fazlalıklar gibi bu haklara da mevcut yapılan zam kadar zam talep ediyoruz. Bu şekilde arkadaşlarımızın kazanılmış haklarını haklarından geriye gitmek istemiyoruz” diye konuştu.

Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bizim 2021-2023 arsı MESS grup sözleşmesi taleplerimiz bunlardır. Bu toplu sözleşmeye muhatap Türkiye’nin ihracat şampiyonu işletmeler var. 1 Eylül itibariyle başlatacağı. Bu sürecin Türkiyeişçi hareketine, işçi sınıfına, işletmelere, Türkiye’mize hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ