Türkiye ile AB arasında Avrupa’ya vizesiz seyahat pazarlığı devam ederken, Türk pasaportu, seyahat serbestliği sağlayan pasaportlar sıralamasında son 2 yıldır büyük gerileme yaşadı.
En çok sayıda ülke veya bölgeye seyahat serbestliği sağlayan pasaportların ait olduğu ülkeler sıralamasında Türkiye ilk 50’nin dışında kaldı.
İngiliz danışmanlık şirketi Henley & Partners, yıllık Vize Kısıtlamaları Endeksi’nin 11’incisini yayımladı. Dünyadaki 218 ülke veya bölgenin sadece 102’sine önceden vize başvurusu yapmadan giriş imkanı sağlayan Türk pasaportu, sıralamada 51’inciliğe geriledi.
Ülkeler sıralamasında Türkiye, 2013 endeksinde 42’nci, önceki yılki endekste 38’inci, geçen yıl 49’uncu sıradaydı. Büyük Okyanus bölgesinde bir adalar ülkesi olan Palau 20, Latin Amerika ülkesi Kolombiya 25 sıra birden tırmanarak Türkiye’yi geride bıraktı. Palau pasaportu 104, Kolombiya pasaportu 103 ülkeye giriş kapısını kolayca açıyor.
175 ÜLKEYE GİREBİLİYORLAR
199 ülke pasaportunun değerlendirildiği endeksin en tepesine, 177 ülke veya bölgeye kolay giriş sağlayan Alman pasaportu oturdu. Alman pasaportunu 176 kapıyı doğrudan açan İsveç takip etti. İsveç’i ise 175 ülkeye önceden vize almayı gerektirmeyen Finlandiya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere pasaportları izledi. Sıralamanın ilk 30’unda Avrupa ülkeleri dışında ABD, Japonya, Singapur, Kanada, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda ve Malezya yer aldı.
Endeksin en sonunda, geçen yıllarda olduğu gibi, adı savaş veya iç savaşlarla anılan ülkeler sıralandı: Libya, Suriye, Somali, Irak, Pakistan ve Afganistan. Dünya üzerinde, Afgan pasaportuyla seyahat edenlere önceden vize alma zorunluluğu getirmeyen yalnızca 25 ülke var.
Yatırımcıların başka ülkelerde oturum veya vatandaşlık almasına yardımcı olan Henley & Partners, dünyada sıkça seyahat eden ve vize prosedürleriyle vakit kaybetmek istemeyenler için ikinci, hatta üçüncü pasaportun bir gereklilik olduğunu kaydetti.
VİZESİZ SEYAHAT GELİŞİYOR
İngiliz şirketinin yıllık vize raporunun değerlendirme kısmında, ülkeler arasındaki diplomatik ilişkilerin, doğan güvenlik risklerinin ve karşılıklılık ilkesinin vize duvarlarının yükselmesine veya alçalmasına yol açtığı dile getirildi. Geçen yıla kıyasla hiçbir ülkenin 3 sıradan fazla gerilemediğine, bazı ülkelerinse hızla yükseldiğine dikkat çekilen raporda, “Bu, genel olarak dünya genelinde vizesiz seyahatin geliştiğini gösteriyor” denildi.