USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türk ve Çinli akademisyenler Konya’da teknik gezi düzenledi

Türk ve çinli akademisyenler konya’nın karapınar ilçesine teknik gezi düzenledi. Gezi çerçevesinde erozyon sahası avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali, acıgöl ve meke gölü ziyaret edildi.

Türk ve Çinli akademisyenler Konya’da teknik gezi düzenledi
09-07-2024 13:43
Google News

Türk ve Çinli akademisyenler Konya’nın Karapınar ilçesine teknik gezi düzenledi. Gezi çerçevesinde Erozyon sahası Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali, Acıgöl ve Meke Gölü ziyaret edildi.


Gezinin ilk durağı Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi oldu. Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi Sorumlusu Şeyma Atabey, Karapınar’da dünden bugüne yürütülen tarımsal faaliyetler, sahada uygulanan projeler ve erozyona karşı yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Karapınar’da 1960’lı yıllarda başlatılan çalışmalarla birlikte erozyona karşı dünya tarafından örnek gösterilen önemli başarılar elde edildiğini kaydeden Atabey, “Geçmişte Karapınar’da kum fırtınaları yaşanırdı. Günlük hayatı ve hayvancılığı olumsuz etkilemiş. Devletimizin yaptığı ağaçlandırma seferberliği ve kararlılıkla yürütülen çalışmalarla birlikte Karapınar’ın geleceği değişti. Çölleşme birçok ili etkileyecek kadar büyük sorundu. Şimdi sahada bitki çeşitliliği arttı” dedi.


Daha sonra Karapınar’da bulunan Kalyon Enerji tarafından kurulan Avrupa’nın en büyük Güneş Enerji Santrali (GES) ziyaret edildi. Burada da Kalyon Enerji’nin GES yatırımları ve Karapınar GES’teki faaliyetler hakkında bilgiler verildi. Kalyon Enerji heyeti Karapınar GES sahasında yürütülen çalışmalar, istihdam ve artan biyoçeşitlilik hakkında akademisyenlere bilgiler verdi.


Karapınar GES ziyaretinin ardından Karapınar’ın en önemli doğal güzelliklerinden Meke Gölü’ne ve Acıgöl ziyaret edildi. Acıgöl’ü çok beğendiğini belirten Prof. Dr. Wenzhi Zhao, “Karapınar’da birbirinden güzel doğal güzellikleri görme imkanı bulduk. Acıgöl masmavi suları ile insanı kendisine hayran bırakıyor. Suyunun tuzlu olması ve insan sağlığına yararlı olması da çok ilginç. Gölde yüzülmesi de insanlar için çok değerli. Meke Gölü de beni çok etkiledi. Oluşum yönünden hayli ilginç bir göl. Ancak gölün kuruması üzücü. Olduğu gibi korunması da önemli. Karapınar coğrafi anlamda çok ilginç bir yer” şeklinde konuştu.


Türk ve Çinli akademisyenlerin gezisine İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Ömer Yetemen, Konya Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cihangir Köyceğiz, Çin Halk Cumhuriyeti’nden Prof. Dr. Wenzhi Zhao ve Doç. Dr. Hu Liu katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ