Turkcell tarihinde ilk kez 3 yıllık öngörülerini açıkladı. Turkcell’in 2018 yılına kadar olan hedeflerini paylaşan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türkiye’nin önümüzdeki 3 yılda ülke ekonomisi, telekomünikasyon sektörü ve Turkcell’in yükselişine tanıklık edeceğini söyledi. Terzioğlu, “Hedefimiz, Türkiye’de mobil iletişim pazarının açık ara lideri olan Turkcell’i 2018 yılının sonunda toplam telekomünikasyon pazarında da liderliğe yükseltmek” dedi.
Ortaya konulan öngörülere göre önümüzdeki üç yıl boyunca Turkcell yüzde 10-14 arasında büyürken, faiz, amortisman ve vergi öncesi kar marjının (FAVÖK marjı) artarak ortalama yüzde 32-35 seviyelerinde olması bekleniyor. Operasyonel yatırılmların gelire oranının 2018’de %17-16 seviyelerinde gerçekleşmesi öngörülüyor. 4.5G ile ilgili yapılacak yatırımların çok hızlı başlayacağını ve 2016 yılında tamamlanacağını söyleyen Kaan Terzioğlu, yapılacak yatırım miktarının, toplam yıllık gelirin yüzde 20’sinden fazla olacağını söyledi. Turkcell’in büyüme unsurları arasında şu anda ses kullanımının yüzde 52, data kullanımının yüzde 30, servisler, çözümler ve diğer unsurların ise yüzde 18’lik paya sahip olduğunu hatırlatan Terzioğlu, “2018’de ses ve data kullanımı neredeyse yer değiştirmiş olacak. Yüzde 52 olan ses kullanımı yüzde 30’a düşerken, yüzde 30 olan data kullanımı ise yüzde 50’ye yükselecek. SMS, toptan satış, servis ve çözümlerin yüzde 18 olan payı ise 20 olacak. Servis ve çözümlerde 609 milyon TL olan gelirimiz ivmeli bir büyüme ile yıllık ortalama yüzde 30 civarında yükselecek” açıklamasını yaptı.
MOBİL DATA KULLANIMI 6 KAT ARTACAK
4.5G’nin de devreye girmesi ve 4.5G’yi destekleyen cihazların oranının 2018’de yüzde 55’e ulaşacak olması sebebiyle Turkcell abonelerinin mobil data kullanımı bugüne göre 6 kat daha fazla olacak. Akıllı telefona sahip Turkcell abonelerinin yüzde 49 olan oranı da 2018 yılında yüzde 70’e kadar yükselecek. Müşteri bazındaki değişim de Turkcell’e gelir ve büyüme olarak yansıyacak. Yüzde 47 olan faturalı müşteri oranı ise yüzde 60’a yükselecek. “Dörtlü oyun” olarak adlandırılan mobil ve sabit ses, internet, ve TV müşteriye birlikte satışının yüzde 10 olan oranı ise aynı dönemde 3 kat artışla yüzde 30’a yükselecek.
3 ŞİRKETTEN YATIRIM YAPILABİLİR NOTU
Turkcell’in yeni vizyonu ve bu kapsamda atılan stratejik adımların piyasalarda da karşılığını bulduğuna dikkat çeken Terzioğlu şöyle konuştu, “Rekor denebilecek kadar kısa bir sürede dünyanın önde gelen 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşundan da “yatırım yapılabilir” notu alan Türkiye’den tek şirket olduk. Tüm bu gelişmelerle uluslararası alanda hem Türkiye’ye hem de Turkcell’e olan güveni bir kez daha kanıtlamış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde, entegre bir oyuncu olarak Türkiye telekomünikasyon pazarındaki konumumuzu güçlendirmek, üstün şebeke altyapımızla geleceğe yatırım yapmak ve uluslararası alandaki fırsatlarla büyüme stratejimizi desteklemek önemli önceliklerimiz arasında olmaya devam edecek. Uluslararası satın almalarda; kültürel ve coğrafi yakınlık, mobil ve sabit alt yapının dengeli dağılımı ve FAVÖK’e katkı sağlaması gibi üç ana kriterimiz var.”
KÜÇÜK EKRANDA BÜYÜK OYUN
Telekomünikasyon müşterisinin sektörle ilişkisinin bugüne kadar barışık olduğu bir dönem yaşandığını ve bu durumun da hedeflere ulaşmak için önemli bir argüman olduğunun altını çizen Terzioğlu, “Yapılan uluslararası bir araştırmanın sonucuna göre, 5 dakika ve üzerindeki videoları cepten izleme oranında Türkiye yüzde 60 ile dünyada ilk sırada yer alıyor. Bu bize küçük ekranın önemini bir kez daha gösteriyor. Oyun planlarımızdan biri de küçük ekran üzerinde olacak. Büyümede itici güçlerimizden birisi olacak olan Turkcell TV+’da 400 bin olan müşteri sayımız 2018 yılında 5 kat artarak 2 milyona ulaşacak. Turkcell’in 4.5G’sinin sunacağı avantajların etkisiyle Turkcell TV+ içerik sağlayıcılar için de işbirliği yapılması gereken en etkili platform olacak ” diye konuştu.
BOTSVANA’DAN BİLE ‘BİP’LİYOR
Turkcell’in yeni nesil anlık mesajlaşma uygulaması “BİP’ konusuna da değinen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güçlü büyümemizde en çok güvendiğimiz ürünlerimizden olan BİP, Avrupa ve dünyadaki emsallerinden birçok ek özelliğiyle ile ayrışıyor. Görüntülü konuşma imkânı sunan BİP aynı zamanda bize özel çıkarmaları ile de mesajlaşmayı daha eğlenceli hale getiriyor. Şu anda toplam 160’ın üzerinde ülkede indirilen BİP’in Botsvana’dan bile indirildiğini tespit ettik. Türkiye’de şu ana kadar 2.6 milyon kullanıcı tarafından indirilen BİP’in kullanıcılarının yüzde 41’i diğer operatörlerin abonesi. Üstün teknolojimiz üzerinde sunacağımız fark yaratan ürün servisler Turkcell’e numara taşınmasını hızlandıracak.”
KUTU 1
30 bin metrekarelik veri merkezi
Turkcell tarafından Gebze’de yapımı süren veri merkezinin 2015 yılında 7500 metrekarelik bölümü tamamlanarak hizmete girecek. 2018 sonunda ise Turkcell Veri Merkezleri 30 bin metrekare kapalı alana ulaşacak. Bu sunulan kapasite sayesinde artık yurtdışında veri saklama ihtiyacı da ortadan kalkmış olacak. Bu veri merkezinde kamu kuruluşları için ayrılmış bölümde yüksek korumalı bulut servisleri de sağlanabilecek. Böylece ülke güvenliğini ilgilendiren önemli bilgiler Türkiye’de saklanma imkânına da kavuşacak. Yeni veri merkezi ve sunulacak gelişmiş bulut hizmetleri sayesinde özel kuruluşlara da önemli avantajlar sağlayacak. Şirketler bu sayede sıfır altyapı yatırımı ile adeta veri merkezi sahibi olacak.
KUTU 2
Yılda 800 milyon şarkı dinletecek,internet paketini bitirmeyecek
Turkcell’in 2018 hedeflerine ulaşırken, gelir ve büyümeye ivme kazandırması beklenen “Turkcell Müzik”te yıllık 200 milyon olan dinleme sayısı 2018 sonunda 4 kat artışla yaklaşık 800 milyona ulaşacak. Turkcell Müzik uygulamasında, aboneler isterse albüm, isterse şarkı indirebiliyor. Uygulama içerisinde mobil olarak dinlenen ya da indirilen albüm ya da şarkılar mobil olarak dinlenirken abonenin internet kotası ise eksilmiyor.
KUTU 3
Bilgi otobanının en hızlısı yine Turkcell olacak
Turkcell’in 3 yıllık hedeflerini belirlerken 4.5G’nin getireceği hızı göz önüne aldıklarını ifade eden Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “İhalede toplam frekansın yüzde 47’sini biz aldık. Bu frekansların değeri önümüzdeki dönemde daha da iyi anlaşılacak. Taşıyıcı birleştirme teknolojisi ile üç spektrumu birleştirerek 375 Mbps hıza ulaşacağız. Uygun cihazların pazara çıkmasıyla Türkiye, cep telefonunda 1000 Mbps’yi ilk kez Turkcell ile görecek. İhalede aldığımız frekanslar bizi 5G’nin de lideri yapacak. Turkcell aboneleri müzik dinlerken, “BİP”lerken, televizyon izlerken, sosyal medyada sörf yaparken müthiş hızı fark edecek. Turkcell, şu anda olduğu gibi yeni dönemde de bilgi otobanının en hızlısı olmaya devam edecek” diye konuştu.
KUTU 4
“Uygun şartlarda satın almalara açığız"
Turkcell’in bölgesel güç olma hedefi doğrultusunda şirket satın alma konusunda da fırsatları yakından takip ettiklerinin altını çizen Kaan Terzioğlu, “Fintur’da Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Kazakistan’da azınlık payımız var ve hissedar olmaya devam edeceğiz. Eğer fırsat oluşursa daha önce de belirttiğimiz gibi değerlendirebileceğimiz bir proje olabilir. Her zaman Turkcell’i güçlendirecek; stratejik opsiyonları değerlendireceğiz. Bizi yatırıma aç ve büyüme odaklı olarak görmeye devam edeceksiniz” dedi.