Mısır'ın Akdeniz'deki deniz sınırı ihlali sonrası diplomatik kaynaklar bu durumun Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığına girmediğini açıkladı.
Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'de İsrail'le birlikte en sıkı müttefiki Mısır, hafta içinde deniz sınırlarını tanımlayan yeni bir hamleye girişti. Mısır lideri Abdulfettah Sisi'nin imzasıyla resmi gazetede yayımlanan kararname, 595/2022 numarasını taşıyor. Mısır'ın batı deniz sınırlarına ilişkin kararname, doğrudan Türkiye ve Libya arasındaki anlaşmaları hedef alıyor.
Atina ve Kahire, Doğu Akdeniz krizinin parladığı 2020 yazında apar topar bir deniz yetki alanları anlaşması imzaladı. 17 senelik müzakerenin sonucunda atılan imzalar, Türkiye ve Libya arasında Kasım 2019'da varılan anlaşmaya bir yanıt niteliği taşıyordu.
Söz konusu anlaşma, Girit ve Rodos adalarından başlayarak Mısır'ın kıtasahanlığı ile dikey bir koridor oluşturulmasını öngörüyordu. Anlaşma, Antalya Kaş'ın karşısında yer alan Meis Adası'nı ise pas geçiyordu.
Kaş'a yalnızca iki kilometre, Yunanistan ana karasına 580 kilometre mesafede olan, 10 kilometre kare yüzölçümlü Meis Adası, oldukça kilit konumda. Atina, küçük adanın 'kıta sahanlığı'na sahip olduğunu savunarak Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de Antalya Körfezi'ne hapsetmeyi deniyordu.
Türkiye ve Yunanistan arasındaki soruna Ağustos 2020'deki anlaşmayla doğrudan taraf olan Mısır, Atina'nın bastırmasına karşın başta Meis olmak üzere Yunan adalarının kıta sahanlığını tam etki ile kabul etmedi.
Mısır, hidrokarbon faaliyetleri için çıktığı ihalede, ilan ettiği alanı 28'inci meridyenin doğusunda, yani Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirdiği Türk kıta sahanlığının güneyinde sınırlandırdı.
Ankara, 2013'ten bu yana ilişkilerin donduğu Kahire'nin jestine iyi niyet açıklamalarıyla yanıt verdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır'ın Türk kıta sahanlığına saygı gösteren adımını olumlu karşıladığını söyledi.
Aradan iki yıl geçtikten sonra, Türkiye ve Mısır arasındaki buzlar eridi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır lideri Sisi ile Katar'daki Dünya Kupası açılışında görüştü.
Türkiye ve Mısır liderlerinin el sıkışmasının Doğu Akdeniz'deki dengeleri nasıl değiştireceği tartışılırken, Sisi'den sürpriz bir çıkış geldi. Mısır liderinin imzaladığı kararnamede, şu ifadeler yer alıyor:
"Mısır karasularının sınırları, Mısır-Libya kara sınırı 1 No’lu noktadan başlayıp 8 no’lu noktaya ulaşacak şekilde 12 deniz mili boyunca devam eder. Böylece Mısır’ın batı deniz sınırı 25'inci meridyene paralel 8'inci noktadan kuzeye doğru 9'uncu noktaya gider."