USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye harekete geçiyor

Türkiye’nin bilişimde barındırdığı 27 milyar dolarlık pazar hacmi, 30 milyar doları bulan cari açığa çare olabilir. ‘Sanayi 4.0’ dönüşümünde kilit rol oynayan yazılım sektöründeki yatırımlarla yüksek katma değerli yazılım hizmeti ihracatı gerçekleştirebilecek olan Türkiye, aynı zaman milli siber güvenlik ağını da kurmuş olacak.

Türkiye harekete geçiyor
22-08-2016 12:20
Google News

Sanayi 4.0 devrine giren dünyada en önemli unsur yazılım alanında katma değeri yüksek ürün ve hizmetler geliştirilmesi oldu. Otomobilden ağır ve kritik işler yapacak robot teknolojilerine kadar yeni sanayi dönüşümünün kilit rolünü üstlenecek yazılım sektöründe Türkiye'nin şimdiden atacağı milli ve yerli yazılım hamleleri hem 2023 hedeflerine hem de cari açık sorununa çözüm potansiyeli barındırıyor. Linux Kullanıcıları Derneği ve İnternet Teknolojileri Derneği iş birliği ile bu yıl 7'incisi Bolu'da düzenlendi. 400 gencin buluştuğu kampta, Türkiye'nin sadece tüketici olarak değil üretici olarak da yer alınması gerektiğini söyleyen Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Türkiye'nin 30 milyar dolara yaklaşan cari açığı milli ve özgür yazılım ile kapanabilir” ifadelerini kullandı.

HENÜZ 1 MİLYAR $ SEVİYESİNDEYİZ 

Türkiye'nin son verilere göre cari açığının 29 milyar 416 milyon dolar olduğunu hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti: "Bilişimde ise 27 milyar dolarlık pazar hacmi var. Buna karşılık sadece 1 milyar dolarlık yazılım üretimi yapabiliyoruz. Kendi yazılımlarımızı üretip kullanabilseydik, cari açığımız sadece 1 ya da 2 milyar dolar olacaktı. Türkiye'de yazılımın milli olmaması, kamu bilgilerinin paylaşımı sorunlarına neden olurken, 10 yıl içerisinde 70 milyar dolarlık ihtiyaç, cari açığa önemli yük oluşturacak." Kendi işletim sistemimiz olmalı Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, “Yerli yazılımı olmayan ülkeler tehdit altında yaşamaya mahkumdur' dedi. Yerli işletim sistemi ve yerli sosyal ağ ortamının oluşturulmasının önemine dile getiren Tabak, kamuda kullanılmaya başlanan Pardus işletim sistemine de dikkat çekerek şöyle konuştu: “Pardus işletim sistemini milli sistem olarak geliştirdik. Bütün bunlar Linux ile özgür yazılım ile açık kaynak kodlu yazılım sistemleri ile olabilecektir. Siber güvenlik için Linux önemli unsurdur. Türkiye'deki siber güvenlik altyapısını %90'dan fazlasının yabancı kökenli sistemler oluşturuyor."

(Yeni Şafak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ