Konferansa; UİB Genel Sekreter Yardımcısı Özkan Kolbaşı, İran İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Müsteşarı Mahmoud Ahmadi, Türkiye Cumhuriyeti Tahran Ticaret Başmüşaviri Cengiz Gürsel’in yanı sıra TAYSAD’ın ve diğer işbirliği yapılan kurumların temsilcileri ile firma temsilcileri katıldı.
KOLBAŞI, “İRAN PAZARI OTOMOTİV İÇİN HER ZAMAN ÖNEMLİ”
Programın açılışına konuşan UİB Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Kolbaşı, İran’ın, otomotiv yan sanayi ihracatçıları için her zaman önemli bir pazar olduğunu söyledi ve “Otomotiv endüstrisi açısından bakıldığında ise, İran’ın özellikle otomotiv yan sanayi ihracatçılarımız açısından her zaman önemli bir pazar olduğunu söyleyebiliyoruz. İran’a yönelik otomotiv ihracatımız 2011 ve 2012 yıllarında 300 milyon USD’nin üzerinde iken ambargoların etkisiyle 2013 yılında %55 düşüş göstermiştir. Ambargoların kaldırılması sonrasında 2016 yılında İran’a %70 artış ile 345 milyon USD’lik ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu rakamın 320 milyon USD’ı yan sanayi ürünleri ihracatıdır. İran’a yönelik ihracat artışı 2017 yılında da devam etmektedir, Ocak-Mayıs döneminde %54 artarak 176 milyon USD’a yükselmiştir” diye konuştu.
İran’ın Türkiye’nin en önemli ticaret ortakları arasında yer almakta olduğunu söyleyen Kolbaşı, “Amacımız iki ülke arasındaki karşılıklı ticari ilişkileri daha da ileriye taşımaktır. Biz OİB olarak üyelerimizin bu önemli pazara ulaşabilmeleri için gayret gösteriyoruz” dedi.
BAYBALI, “TİCARET HACMİMİZ YÜKSELECEK”
Türkiye-İran arasındaki otomotiv sanayiinde 5 yıl önceki rakamların 300 milyon dolar seviyelerinde olduğunu hatırlatan TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, “Geçen yıl 300-315 milyon dolar ile önceki rakamları yakalamış olduk. Ticaret hacminin çok daha yüksek olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Otomotiv sektörü özelinde ticaret hacminin ilk etapta 1 milyar dolar olacağına inandığını söyleyen Baybalı, bunun gerçekleşmemesi için hiçbir nedenin olmadığını dile getirdi. Para transferinde bir takım engellerin olduğuna değinen Baybalı, “Para transferi sorununu da bankalarla birlikte çözebileceğimizi düşünüyorum” dedi.
GÜRSEL, “İRAN’A BÜYÜK BİR İLGİ VAR”
İran'ın diğer komşulardan farklı olarak çok büyük potansiyel taşıdığını belirten Türkiye Cumhuriyeti Tahran Ticaret Başmüşaviri Cengiz Gürsel ise, “İran genç ve kaliteli nüfusunun yanında sahip olduğu doğal kaynak zenginlikleri ile büyük bir potansiyele sahip. Ambargoların hafiflenmesi sonucu hızlanma sürecine giren ilişkileri de göz önüne aldığımızda İran ile ticaret hacmimizi daha fazla geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Dış siyasi gelişmeler, ticari ilişkileri etkiliyor. Fakat bir taraftan İran'a büyük bir ilgi var. Bunun çok yakın dönemde rakamlara ve somut sonuçlara dönüşeceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Otomotiv endüstrisinde İran'ın ihtiyacının, teknoloji olduğunu hatırlatan Cengiz Gürsel, “Teknoloji ve yatırama ihtiyaçları var. Her düzeyde görüştüğümüz yetkililer 'bizi bir pazar olarak görmeyin, bizi yatırım ortağı olarak da görün' diyorlar” dedi.
AHMADİ, “TÜRKİYE’NİN İYİLİĞİNİ UNUTMAYACAĞIZ”
İran-Türkiye arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolar olduğunu belirten İran İstanbul BaşkonsolosluğuTicaret Müsteşarı Mahmoud Ahmadi, ticaret hacmindeki hedefin 30 milyar dolar olduğunu söyledi. Amhadi, “Daha önce bu ticaret hacmimiz 21 milyar dolarları görmüştü. Ambargo döneminde Türkiye bizim yanımızda durdu, bu iyiliği hiçbir zaman unutmadık ve unutmayacağız. Ticari hacmi artırmak için çok yüksek potansiyeller mevcut” dedi.
Özel sektör işbirliğinin artırılmasıyla hedefe daha hızlı ulaşılabileceğinin altını çizen Ahmadi, “Doğalgaz, petrol ve enerji sektörü de ticaret hacmimizde önemli bir yer alıyor. Umarız özel sektörler birbirleriyle daha fazla işbirliği yaparlar. İki ülke arasındaki özel sektör işbirliğini artırırsak hedefe daha hızlı ulaşırız” diye konuştu.
KİA, “ÜRETİM HIZLA ARTIYOR”
OİB İran Danışmanı Maryam Kia, İran’da ambargonun kalkmasından sonra üretimin hızlı bir şekilde arttığına dikkat çekti. Kia, ambargonun kalkmasından sonra otomobil ve yan sanayi üretiminin yüzde 40 oranında arttığını ve bu veriler ışığında gelecek yıllarda da üretimin artacağına değindi.
İran pazarına yeni girmeyi düşünen ihracatçılar için önerilerini anlatan Kia, İran’ın rekabetçi bir piyasaya sahip olduğunu ifade etti. Kia, “Türk firmaların İran pazarında başarılı olması için kaliteli, yüksek teknoloji ürünleri üretmeli ve markalaşmaya önem vermeli” dedi.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından “İran- Türkiye arasında Ticarette Bankacılık & Sigortacılık” ve “İran- Türkiye arasında Ticarette Güncel Çalışmalar” başlıklı iki panelde güncel konular ele alındı. Konferans sonrasında konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edildi.