Kampanyanın uluslararası toplumlar tarafından takdir edildiği ve yakından takip edildiği vurgulanan makaleyi, Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu kaleme aldı.
Hububat alanında 1891'den bu yana yayınlanan ve her ay internet üzerinden 10 binden fazla kişiye ulaşan dergide yer alan makalenin bir kısmı şöyle:
"Kişi başı yıllık ekmek tüketimi, 72-199,6 kilogram arasında değişen bir ülke olan Türkiye, dünyada ekmek tüketim oranı en yüksek ülkelerden biridir. TMO, 2013 yılında 'Ekmeğini İsraf Etme' adıyla yeni bir kampanya başlattı. Bu kampanya ile ekmek tüketimine ilişkin eğitim faaliyetleriyle bilinç oluşturmaya çalışılarak Türkiye'de ekmek israfı miktarının azaltılması amaçlandı. Ekmek israfıyla mücadele edilirken bir yandan da tam buğday ekmeği tüketiminin yaygınlaştırılması sağlandı. 300 gram olan ekmeğin gramajı 250 grama düşürüldü. Paketlenmiş ekmek satışı uygulamasının ekmek israfının azaltılmasında etkili bir yol olabileceği düşünüldü.
TMO, 2008 ve 2012 yıllarında Türkiye'de ekmek üretim, tüketim alışkanlıkları ve israfını ölçen araştırmalar yaptırdı. Araştırma sonuçlarının ekmek israfının ciddi boyutlara ulaştığını göstermesi sonucunda toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla Ocak 2013'te bir kampanya başlatıldı. Kampanyayla ekmeğin üretim ve tüketim aşamalarındaki israfın önlenmesi ile gerektiği kadar alınması bilincinin oluşturulması amaçlandı. Ayrıca, topluma bayat ekmeklerin yemeklerde ve tatlılarda değerlendirilebileceği gösterilerek ekonomiye katkı sağlandı. 2013 yılı sonunda TMO, kampanyanın etkisini ölçmek amacıyla bir araştırma daha yaptırdı. Araştırma sonuçları, ülkedeki günlük ekmek israfının 5,95 milyon adetten 4,9 milyon adete düştüğünü, yıllık toplam kazancın 384 milyon adet ekmek olduğunu ve israfın yüzde 18 oranında azaltıldığını gösterdi."
Kampanya kapsamında yapılan çalışma ve etkinliklerin anlatıldığı makalede, Türkiye'nin gıda israfının önlenmesi konusuna önem verdiği, bu konunun 10. Kalkınma Planı'nda yer aldığı ve kampanyanın 2018 yılı sonuna kadar sürmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi.
Makalede, "Dünya gıda üretiminin üçte birinin israf edildiği veya kayba uğradığı günümüzde, uluslararası toplum Türkiye'nin başarısını yakından takip etmektedir. TMO, Kampanya deneyimlerini "örnek model" olarak uluslararası platformlarda da paylaşmaktadır" denildi.