Bakan Çavuşoğlu, ayrıca Kuzey Irak’ta Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyaretlerinin aynı tarihlere denk gelmesinin ardından Ankara’da üçlü bir görüşmenin gerçekleşeceği yönündeki söylentiler hakkında "Bir üçlü toplantı öngörülmüyor. Barzani bugün Ankara’da. Biden ise yarın sabah geliyor, aynı gün dönüyor. Dolayısıyla üçlü toplantı yok" dedi.
ÇAVUŞOĞLU: GERÇEK DOST NASIL OLUNUR, DOSTA DÜŞMANA GÖSTERDİLER
Bakan Çavuşoğlu ile Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanlığı’nda ortak basın toplantısı düzenledi. Macaristan hükümetine 15 Temmuz darbe girişiminde ve sonrasında Türkiye’ye verdiği destek dolayısıyla teşekkür eden Çavuşoğlu, "Darbe girişimi sırası ve sonrasında Türkiye’ye, Türk demokrasisine ve demokratik seçimle iş başına gelmiş Cumhurbaşkanı ve hükümete verdikleri net destek için çok teşekkür ediyorum. Hiç amasız veya bahanesiz son derece net destek verdiler. Gerçek dost nasıl olunur, bunu dosta düşmana herkese gösterdiler" ifadelerini kullandı.
SZİJJARTO: BUNUN ÇOK ZARAR VERİCİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ
Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, gerçekleştirdiği ziyaretle Macar hükümetinin Türkiye’ye karşı duruşunu vurgulamak istediğini belirterek, "Çok net bir şekilde ilk günden itibaren duruşumuzu belirlemiştik. 15 Temmuz’da yaşanan şey ne olmuş olursa olsun bu bizim için terörist bir saldırıdır Türkiye’ye karşı, demiştik. Demokratik olarak seçilmiş hükümete ve Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’na karşı yapılmış bir terörist faaliyettir, diye ifade etmiştik. Darbe girişimi çok ciddi bir şey ve bu kadar ciddi bir şey eğer bir ülkede yaşanıyorsa o zaman bunun devlet tarafından verilen yanıtı da ciddi olmalıdır, demiştik. Emin olabilirsiniz ki herhangi bir eleştiri duymayacaksınız Macaristan’dan sizin verdiğiniz reaksiyonla ilgili. Sizin verdiğiniz yanıta, hükümetinizin ve Cumhurbaşkanı’nızın darbe girişimine verdiği reaksiyonu hiçbir şekilde eleştirmiyoruz, anlıyoruz ve Macaristan her zaman yanınızda olacak. Hayal kırıklığına uğradığınız bir şey size karşı gelen eleştiriler. Bu eleştiriler bazı Avrupalı dostlarımızdan Türkiye’ye karşı yönetildi. Bunun çok zarar verici bir şey olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
"AVRUPA BİRLİĞİ, TÜRKİYE’Yİ SADECE GÖÇ KONUSUNDA DOST GÖRMEMELİ"
Terörle mücadele konusunda Türkiye’nin yanında olduklarını vurgulayan Macar Bakan Szijjarto, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’nın ve Türk hükümetinin bu kadar güçlü bir saldırıya, Türk demokrasisine karşı saldırıya verdiği reaksiyonu bu şekilde eleştirmenin zararlı olduğunu düşünüyoruz. Dostlar kötü zamanlarda da dosttur. Avrupa Birliği, Türkiye’yi sadece göç konusunda, terörist örgütlerle savaşta dost görmemeli; sizin devletiniz saldırı altında olduğunda da sizi dost olarak görebilmeliyiz. Türkiye’nin istikrarına saldırıda bulunan her kişi Avrupa’nın güvenliğine karşı da saldırıda bulunmuş demektir. Teröristleri birbirinden ayıran her bakış açısını itirazla karşılıyoruz. Kabul etmiyoruz. Terörist örgütlere karşı beraber savaşmak zorundayız" dedi.
"TÜRKİYE DARBEYE VERDİĞİ TEPKİDEN DOLAYI ELEŞTİRİLMEMELİ"
İki bakan açıklamalarının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Avrupa Birliği (AB)’nden dışişleri bakanı düzeyinde Türkiye’yi ziyaret eden 3’üncü bakan olduğu hatırlatılan Szijjarto, AB’nin darbe girişiminden sonra Türkiye’ye verdiği desteğin yeterli olup olmadığı sorusunu şöyle yanıtladı:
"Üçüncüymüşüm çok üzüldüm. İlk gelen bakan olmak isterdim. AB pozisyonlarıyla ilgili yorum yapmak istemiyorum ama AB’den gelen bu eleştiriler ve Türkiye’nin darbeden sonraki reaksiyonuyla ilgili AB’den gelen eleştirilerin çok zarar verici olduğunu düşünüyorum. Hiçbir şekilde eleştirilmemeli bu darbeye verdiği tepkiden dolayı Türkiye. Özel bir okulla ilgili yaptığımız incelemeler var. Bu okulla bağlantılı kişilerle ilgili araştırmalarımız devam etmekte. Bu araştırmaların sonunda net bir ilişki ortaya çıkarsa bu okul ve Gülen hareketiyle bağlantılı olarak biz elimizden gelen bütün önlemleri alacağız. Bu şekilde Türkiye’nin ve Avrupa’nın güvenliğine katkıda bulunabiliriz diye düşünüyorum."
ÇAVUŞOĞLU: 31 KİŞİ YURT DIŞINDAN GELMEDİ, KAÇTILAR
FETÖ soruşturması kapsamında Dışişleri Bakanlığı’nda 300 diplomatın merkeze çekildiği haberleri üzerinden soruşturmalarla ilgili bakanlıktaki son durum sorulan Bakan Çavuşoğlu, "Bugüne kadar bakanlığımızda 332 kişiyi ya görevden aldık ya da merkeze çağırdık. Bunların bazılarıyla ilgili soruşturmalar devam ediyor. Bazı belgeler, deliller var. O sonuçları elde ettikten sonra işlem de yapacağız. Bugüne kadar 89 kişinin bakanlığımızla ilişiğini kestik. Geçen sene Başbakanlık’ta oluşan bir birim vardı. 34 kişiyi oraya göndermiştik. Onların da devletle ilişiği kesildi. Bazıları da gözaltına alındı. Birçok araştırma ve soruşturma devam ediyor. Bakanlığımızda çalışan arkadaşlarımız rahat olsun. Bu terör örgütüne bağlı olanlarla olmayanları ayırt etmek için titiz şekilde çalışıyoruz. Kurunun yanında yaş da yansın anlayışı yoktur. Ama bu terör örgütüyle bağı olanlarla ilgili işlemleri yapacağız. 31 kişi yurt dışından gelmedi. Kaçtılar. Onlarla ilgili de takibimiz devam ediyor. Onların Türkiye’ye getirilmesiyle ilgili yasal süreci, gittikleri ülkeler nezdindeki girişimlerimizi de sürdüreceğiz" diye konuştu.
"ÜÇLÜ TOPLANTI ÖNGÖRÜLMÜYOR"
Kuzey Irak’ta Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyaretlerinin aynı tarihlere denk gelmesi hatırlatılarak, Ankara’da üçlü bir görüşmenin gerçekleşeceği yönündeki söylentiler sorulan Çavuşoğlu, "Bir üçlü toplantı öngörülmüyor. Barzani bugün Ankara’da. Biden ise yarın sabah geliyor, aynı gün dönüyor. Dolayısıyla üçlü toplantı yok" diye yanıt verdi.
"İSİM BELLİ DEĞİL, İSTİŞARE EDİYORUZ"
İsrail’le varılan anlaşmasının Meclis’ten geçmesinin ardından Tel Aviv’de görev yapacak Türk elçinin isminin belli olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, "Henüz isim belli değil. Bazı isimler üzerinde durduk. Önümüzdeki günlerde İsrail’e atayacağımız büyükelçimizi belirleyeceğiz. İstişare ediyoruz" dedi.
"MÜCADELEMİZ SURİYE’DE DE IRAK’TA DA DEVAM EDECEK"
Sınırdaki askeri hareketlilik üzerinden Türkiye’nin Cerablus harekatına karadan veya havadan destek verip vermeyeceği sorulan Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye son zamanlarda özellikle FETÖ’nün darbe girişimi ve terör saldırısının ardından PKK, PYD ve DAEŞ aynı anda Türkiye’ye yönelik terör saldırılarını artırdı. Zaten bunların hepsi birlikte hareket ediyorlardı. FETÖ de bunların hepsiyle iş birliği içindeydi. Bu tesadüf değil. Bu terör örgütlerine karşı mücadelemiz içeride ve dışarıda devam edecek. Suriye’de de Irak’ta da devam edecek. PKK, YPG ile de devam edecek, DAEŞ’le de devam edecek. DAEŞ’in hem Suriye hem Irak’tan temizlenmesi için her türlü katkıyı sağlayacağız. Söylediğiniz bölgelerdeki operasyonlara da zaten destek veriyoruz. Hem Afrin’den doğuya doğru kuzeyden giden hem de Cerablus’tan başlayacak operasyona da her türlü desteği vereceğiz. Bu her şeyden önce bizim kendi güvenliğimiz için önemli. Koalisyon ülkelerine de her türlü lojistik desteği veriyoruz. Aktif bir şekilde DAEŞ’e karşı mücadelede yer alıyoruz. DAEŞ’e karşı en etkili mücadeleyi bugüne kadar Türkiye vermiştir. Türkiye’nin terörle, terör örgütleriyle mücadelesi devam edecek."
(DHA)