AFP'nin haberine göre, Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, Türkiye sınırına bir hafta içinde 1000 asker göndermek için hayata geçirdikleri plan kapsamında hareket edildiğini açıkladı.
Bakanlık, söz konusu kararın dün gece 660 göçmenin yasa dışı yollardan Bulgaristan'a geçmeye çalışmasından sonra alındığını belirtti. Bölgede devriye gezen Bulgar güvenlik güçlerince tespit edilen göçmenlerin Türk yetkililerce Türkiye'ye geri gönderildiği ifade edildi.
Bulgaristan daha önce de 260 kilometrelik Türkiye sınırına 1000'den fazla takviye polis göndermişti. Sınıra 30 kilometrelik dikenli tel de çeken Bulgaristan'ın bölgede asker ve polisleri birlikte devriye gezecek.
Bulgaristan Savunma Bakanı Nikolay Nençev, şu ana kadar ürkiye sınırına 50 asker gönderildiğini, bu akşama kadar 160 askerin daha sevk edileceğini açıkladı.
Önceki gün, denizden Avrupa'ya geçmeyi göze alamayan yaklaşık 2 bin Suriyeli göçmen, Avrupa'ya geçmek için TEM otoyolundan Edirne'ye yürüdü. Bulgaristan ya da Yunanistan üzerinden Avrupa'ya ulaşmayı planlayan göçmenler, TEM Edirne gişelerine yakın bölgede kamp kurdu.
"ŞİDDET KULLANMAYACAĞIZ"
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bıçvarova sığınmacılara karşı güç kullanılmayacağını söyledi. Bıçvarova, basına yaptığı açıklamada, "Kaçmaları için geçerli nedenleri olan bu insanlara karşı şiddet kullanmayacağız" dedi.
Bıçvarova, "Tel örgüyü kesen varsa gözaltına alınmalı, Macaristan'da olduğu gibi sığınmacılara karşı gaz kullanılması doğru değil" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Daniel Mitov ise Suriye sorununu ele alacak uluslararası bir koalisyonun kurulması gerektiğini söyledi. "Sığınmacıları kotalı dağıtımı sorunlara hiçbir çözüm getiremez" diyen Mitov, sığınmacı kamplarının AB ülkelerinin dışında olması gerektiğini savundu.
Bulgaristan parlamentosunun bugünkü oturumunda kaçak insan tacirlerine uygulanacak hapis cezasının 12 yıla kadar yükseltilmesini öngören bir yasa tasarısını onaylaması bekleniyor.