USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türkiye'de 'bebek dostu' hastaneler artıyor

Türkiye genelinde bin 129 "bebek dostu" hastane sayısına ulaşılarak, 81 ile "bebek dostu", başarılı çalışmaları olan 58 ile de "altın bebek dostu" unvanı verildi.

Türkiye'de 'bebek dostu' hastaneler artıyor
11-08-2015 16:24
Google News

Bebeğin, fiziksel ve zihinsel gelişiminde etkili olduğu bilinen anne sütünün teşvik edilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla yürütülen programlar kapsamında, 2015 yılı verilerine göre Türkiye genelinde bin 129 "bebek dostu" hastane sayısına ulaşıldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, anne sütünün teşvik edilmesini ve sürekliliğinin sağlanmasını, sağlık stratejileri arasında ilk sıraya alan Sağlık Bakanlığı, bununla ilgili önemli projelere imza attı.

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı" dahilinde, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin en az 2 yaşına kadar sürdürülmesi amaçlandı. " Bebek dostu hastaneler" kavramı ile başlayan ve 2000'li yıllara gelindiğinde ise "bebek dostu sağlık kuruluşları" olarak ilerleyen program, "bebek dostu il" ve "altınbebek dostu il" ile devam etti.  

Bu kapsamda 58 ile konuyla ilgili başarılı çalışmalarından dolayı "altın bebek dostu il" unvanı verildi. İllerin bu unvanı elde etme yolunda yaptıkları sosyal aktivitelerle, bölge halkının anne sütü ve emzirme konularında bilinçlenmeleri sağlandı.

Merkez ekibinden eğitim alan ve hastanelerinde doğru anne sütü uygulamalarını yerleştiren hastaneler, "Ulusal Bebek Dostu Hastane Değerlendirme Ekibi" tarafından ziyaret edilerek, uluslararası düzeyde hazırlanmış standart bir form çerçevesinde değerlendirildi. Bu değerlendirme sonucunda başarılı uygulamalar yapan ve 100 puan üzerinden 80 üzeri puan alan hastaneler "Anne Sütü Komitesi" kararı ile "bebek dostu" unvanıyla ödüllendirildi.

Aile hekimliği uygulamasına geçişle beraber illerde "bebek dostu aile sağlığı birimi" uygulamasına başlanırken, 2015 itibariyle ülke genelinde bu unvanı elde eden sağlık birimlerinin oranı yüzde 55,3 oldu. Programın başlangıcından bu yana toplam 25 bin 444 sağlık personeli "anne sütü ve emzirme danışmanlık eğitimi" aldı.

Ayrıca 2015'te, 25 ilden 69 sağlık personeline "anne sütü ve emzirme eğitici eğitimi" verildi. Eğitici eğitimi alan sağlık görevlileri ise kendi illerindeki sağlık personeli eğitimlerini ve halk eğitimlerini gerçekleştirdi.

Gelişmekte olan ülkelerdeki çocuk ölümlerinin birinci nedeni kötü beslenme

 Anne sütünün yeterli süre verilmemesiyle ortaya çıkan kötü beslenme (malnütrisyon), gelişmekte olan ülkelerdeki çocuk ölümlerinin yaklaşık yüzde 50'sinin nedenini oluşturuyor; beslenme bozuklukları, ishalli hastalıklar ve alt solunum yolu hastalıklarının da zeminini hazırlıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ