USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye’yi uçuracak proje

Milli uçak projesini değerlendiren THY Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye’nin 10. büyük ekonomi olması için uçak üretiminin önemine vurgu yapıyor. Kotil, “Yerli üretimin etrafına saçtığı ışıkla, sağladığı imkânlarla ekonomimiz daha da güçlenecek. Uçan sadece uçak olmayacak, Türk insanının duyguları da uçacak” diyor

 Türkiye’yi uçuracak proje
06-06-2015 13:01
Google News

Türkiye ‘yerlilik’ hedefi kapsamında milli uçak projesinde iddialı adımlar atmanın planlarını yapıyor. Bu adım sonrasında teknoloji gelişiminin önündeki ciddi bir bariyerin aşılacağını belirtenTürk Hava Yolları’nın (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, ilk etapta üretilecek 50 adet yerli uçağın, Türkiye ile birlikte farklı ülkelere de satılacağını söyledi. Milli uçak projesinin bu yolla dünya semalarında ticari bir noktaya taşınması sağlanacak.
Kotil, kişi başına düşen milli gelirin 10 bin doları geçmesi ve Türkiye’nin hızla yukarılara tırmanması için teknoloji üretiminin çok önemli olduğunu vurguladı.

“Kıbrıs Savaşı zamanında ABD’liler ambargo uygulamıştı. 1 dolarlık parça yoksa uçamamıştık.Necmettin Erbakan Hoca’yı hatırlamak lazım. Başlattığı büyük bir kampanya vardı. İtalya’dan uçak alıp imal edecekti. Ben o sevda ile uçak mühendisi oldum” sözleriyle milli uçak projesinin sevdalısı olduğunun altını çizen Temel Kotil, THY’nin hangarını Milliyet’e açtı.
“Türkiye bu projeyi yaptığı zaman ileriye dönük olarak daha büyük projelere girmesine anahtar olacak” diyen Kotil’in, milli uçak projesinin ekonomiye katkısı ve şirketin hedefleriyle ilgili görüşleri şöyle oldu...


Türkiye’nin önümüzdeki süreçte sivil uçuşlar için yerli uçak üretimi Gündemde. Bir ülkenin uçak üretmesi neden kritik ve önemli?
Boeing, Airbus gibi firmalar entegratör. Bir ülke uçak ürettiği zaman, lisanslandırdığı zaman ekosistem kendi kendini besliyor. İş bir nevi para makinesine dönüyor. Bu nedenle ülkelerin uçak üretmesi çok kritik. Entegrasyon yeteneği kazandırıyor, mühendislik bilgisini geliştiriyor. Dünyada markalaşıyorsunuz.

Bu nedenle dünyanın 10. büyük ekonomisi olmanız için uçak üretimi önemli. Üretimin etrafına saçtığı ışıkla, sağladığı imkanlarla ekonominiz güçleniyor. Üretim tamamlandığında uçan sadece uçak olmayacak, Türk insanının duyguları da uçacak. 2019’u bu nedenle heyecanla bekliyoruz. 10 bin dolarlık orta gelir tuzağından çıkmak için bu lazım. Yani kişi başına düşen milli gelirin 10 bin doları geçmesi için teknoloji üretimi çok önemli. Uçak üretimi de teknolojide bir bariyer.

PLANLANAN UÇAKLARIN HANGİ UÇUŞLARDA KULLANILMASI HEDEFLENİYOR?

Milli bölgesel yolcu uçağı geliştirilmesi projesi kapsamında üretilecek olan 30 yolcu kapasiteli uçak, 2019 yılında servise verilecek.
Dornier işbirliğiyle yapılan proje Savunma Sanayi Müsteşarlığı bünyesinde yürütülüyor. İkinci aşamada 70 yolcu uçağının üretimine geçilecek. Bu uçak tamamen sıfırdan tasarlanıyor. Tümüyle Türk tasarımı olacak. Böylece Türkiye bu sektöre girmiş oluyor. Kısa mesafede daha ekonomik uçaklar bunlar. Ağırlıklı olarak çapraz uçuşlarda kullanılacak.

Yerli uçak projesi hem duygusal hem de stratejik bir proje. Defalarca denenmiş büyük paralar harcanmış. Ya siyasi destek eksiği olmuş ya da konjonktür izin vermemiş. Ama bugünkü hükümetimizin niyeti, verdiği destek ile insan kaynağı ve teknik konularda gelinen düzey ile birlikte stratejik bir proje haline geliyor. Türkiye bunu yaptığı zaman ileriye dönük olarak daha büyük projelere girmesine anahtar olacak. Kısa sürede yapmanın yolu da böyle bir projeyle başlamaktan geçiyor....

İLK AŞAMADA 50 UÇAK ÜRETİLECEK

Proje kapsamında ne kadar uçak üretilecek?
İlk aşamada 50 uçak üretilecek. Bütün dünya pazarına satılacak bu uçaklar.
THY’nin bu uçakları alım garantisi olacak mı?
THY’nin alım yönünde bir yönetim kurulu kararı yok. Zaten henüz erken bunun için. Ama THY çapraz uçuş yaparsa uçakları bunlar olur. Biz şu anda çapraz uçuş yapmıyoruz.
Küçük uçaklar turizm için de bir avantaj yaratır değil mi?
Uçak küçülünce daha küçük pistlere inebiliyor. Pistler 3.5 kilometre uzunluğunda 45 metre genişliğinde olması gerekiyor. Standart bu... Küçük yerlerdeki 1.5 kilometrelik pistlere inip turist götürebilecek. Bu tip feeder denilen besleyici uçakları herkes kullanıyor. Özellikle ABD’de veAvrupa’da çok yaygın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ